Zorg

Cardiologen De Sionsberg detecteren ritmestoornissen eerder. SRA kan beroerte eerder herkennen

De cardiologen in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum zijn als eerste vakgroep Cardiologie in Nederland gestart met het gebruik van de SRA (Stroke Risico Analyse).

Sionsberg

De SRA is een techniek op een apparaat dat gebruikt wordt om onregelmatige hartslagen (boezemfibrilleren) sneller te herkennen. Cardioloog Jan Leendert Brouwer is groot voorstander van de nieuwe technologie. “Een veelvoorkomende oorzaak van een beroerte is boezemfibrilleren. Vaak wordt dit pas vastgesteld nadat de patiënt een beroerte heeft gehad. Dankzij deze nieuwe techniek kunnen we nu al in een veel vroeger stadium boezemfibrilleren herkennen en zo een eventuele beroerte helpen te voorkomen.”

Wat is SRA?

De Stroke Risico Analyse is een technologie die in samenhang met een ECG opname van 1 uur wordt gebruikt. De opname vindt plaats met een apparaat met de omvang van een luciferdoosje dat met plakkers wordt aangesloten op de borst van de patiënt. Een uur lang wordt de hartslag van de patiënt opgenomen. “Nadat het uur om is wordt direct een analyse gemaakt”, legt Brouwer uit. “We kunnen dan met grote zekerheid vaststellen of er sprake is van boezemfibrilleren, zelfs als de patiënt tijdens het uur een helemaal regelmatige hartslag heeft gehad.” Brouwer is dan ook trots dat zijn vakgroep het apparaat als eerste in Nederland gebruikt. “Onlangs werd in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift PLOS aandacht besteed aan de SRA. De werking van de technologie wordt hierin nogmaals bevestigd”.

Meerwaarde

Ook voor de neurologen is het gebruikt van de SRA van meerwaarde. “Wij werken nauw samen met de neurologen wat betreft het voorkomen van een CVA. Met de SRA methode kunnen we veel leed voorkomen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht