Zorg

De nieuwe pacemaker is piepklein. Levensreddend apparaatje meet slechts 1 kubieke centimeter

Er voltrekt zich een kleine revolutie in de medische wereld. Een piepkleine. Want de nieuwe pacemaker, die net voor het eerst bij een Nederlandse patiënt is ingebracht, meet slechts 1 kubieke centimeter en is maar een paar gram zwaar. En dat heeft grote voordelen. ,,Dit is écht een doorbraak.”

pacemaker, hart

De oude pacemaker. Foto: NDC Mediagroep

Op een levend varken had hij de ingreep al een paar keer geoefend. Toch voelde cardioloog Lucas Boersma een gezonde spanning toen hij onlangs voor het eerst de draadloze minipacemaker bij een ‘echte’ patiënt implanteerde. Via een ader in de lies bracht hij een katheter in, met daarin het apparaatje, slechts 1 kubieke centimeter groot en luttele grammen zwaar. Eenmaal aangekomen in het hart, haakte Boersma de minipacemaker zorgvuldig vast op de juiste plek, in de rechter hartkamer. ,,Het verliep als een zonnetje. De pacemaker zat meteen goed.”

 Experimenteren met draadloze pacemaker

Zijn St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein is één van de drie Nederlandse ziekenhuizen die sinds kort ‘experimenteren’ met de draadloze minipacemaker, in het kader van internationaal onderzoek. Wereldwijd doen er 70 landen aan mee en totaal 780 patiënten.

 Tijd voor revolutie

Het werd ook wel tijd voor een revolutie in de wereld van de pacemakers. Begin vorige eeuw bestonden er al enorme externe apparaten om het hart in een regelmatig ritme te houden. De eerste batterij-gedreven pacemaker kwam in 1957 op de markt, eveneens een enorme ‘buitenboordkast’. Het jaar erop werd de eerste pacemaker in een mens geïmplanteerd. Vanaf dat moment werden de pacemakers kleiner, vernuftiger.

Sleutelbeen

Maar de tegenwoordige, traditionele pacemaker bestaat al tientallen jaren in zijn huidige vorm. Het is een relatief groot kastje dat onderhuids, vlak onder het sleutelbeen, wordt geplaatst en dat met lange draden wordt verbonden met het hart. Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan tienduizend patiënten het apparaat geïmplanteerd, dat via stroomstootjes afwijkende hartritmes corrigeert.

 Ontwikkeling pacemaker

Medtronic, wereldmarktleider op het gebied van medische technologie, spendeerde de afgelopen 5 jaar miljoenen aan de ontwikkeling van de draadloze Micra, die het bedrijf met trots ‘s werelds kleinste pacemaker noemt. Op dit moment lopen wereldwijd 25 patiënten rond met de Micra, van wie zeven Nederland. Daarnaast ontwikkelde een kleinere fabrikant de Nanostim, eveneens een miniatuurversie. Deze is iets groter, dunner, wordt met een schroefkopje vastgemaakt in het hart. Het onderzoek naar de Nanostim wordt uitgerold in acht Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het AMC, Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Haagse Hagaziekenhuis, het UMC Utrecht en het Sint Antonius in Nieuwegein.

 Verwachting pacemaker groot

Hoewel beide minipacemakers nog in de (laatste) onderzoeksfase zitten, zijn de verwachtingen torenhoog. ,,Het is echt een doorbraak, een technisch hoogstandje,” vindt cardioloog Boersma. ,,Op zich heeft de huidige generatie pacemakers een goede reputatie, maar die draden zijn het zwakste punt van het systeem. Er kunnen infecties ontstaan, je kunt bij het inbrengen van de draad de long raken. Bij 5 procent van de patiënten treden er complicaties op. Een aanzienlijk deel dus.” Bovendien is het kastje bij veel mensen een zichtbare bobbel. En blijft er een litteken achter van de incisie.

 Complicaties

Met de minipacemakers ben je van al die medische en esthetische problemen af. Hoewel de laatste fase van het onderzoek nog loopt, zijn er minder complicaties, is de ingreep minder heftig en kan de patiënt ook weer sneller het alledaagse leven oppakken. Boersma: ,,Bij de gewone pacemaker mag je pas na 4 tot 6 weken je arm weer boven je hoofd tillen. De draden moeten ingroeien, zoals dat heet. Met de Micra kun je veel sneller weer bewegen, sporten. Al zou ik niet meteen gaan trampolinespringen of bungeejumpen.”

 Micra of Nanostim

De cardioloog werkt zelf met de Micra, maar hij kent ook de andere miniatuurpacemaker, de Nanostim. Welke beter is, kan hij nog niet zeggen. ,,Ze hebben elk hun eigen voordelen. De Micra is compacter, net iets makkelijker in te brengen. De andere, een schroefversie, kun je op meerdere plekken in het hart implanteren. Ik denk dat ze prima naast elkaar kunnen bestaan.”

 Nieuwe pacemaker voor iedereen geschikt?

Voorlopig zijn beide systemen voor een beperkte groep patiënten geschikt. Het gaat om mensen met klachten van een te lage hartslag en die daarvoor een pacemaker in de rechter hartkamer nodig hebben. Boersma: ,,De meeste patiënten hebben een pacemaker nodig voor beide hartkamers. De draadloze minipacemakers zijn een eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe generatie.”

 Wanneer is nieuwe pacemaker er?

Medtronic verwacht de Micra ergens in 2015 op de markt te kunnen brengen. Tot die tijd worden de proefpatiënten zorgvuldig gevolgd. Zijn er geen heftige complicaties tijdens of na de ingreep? Functioneert het apparaat naar behoren, ook op de lange termijn? Bij de totaal 3 Micra-patiënten van Boersma is de ingreep tot nu toe goed verlopen. ,,Ik heb de eerste patiënt vorige week teruggezien. Met hem gaat het prima. Hij fietst en tennist weer.”

 

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht