Zorg

Duizenden herseninfarcten te voorkomen door SRA

Nieuw onderzoek bevestigt dat de Duitse uitvinding Stroke Risk Analysis (SRA) de detectie van boezemfibrilleren, de belangrijkste behandelbare risicofactor voor een herseninfarct, sterk verbetert.

huisarts, elektrocardiogram, hartfilmpje

Onlangs werden de positieve resultaten van Duits wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een van de vijf wereldwijd belangrijkste medische tijdschriften.

Herseninfarct

Het artikel bevestigt de meerwaarde van SRA bij het vaststellen van een gevaarlijke hartritmestoornis: aanvalsgewijs boezemfibrilleren. Deze ritmestoornis is de belangrijkste oorzaak van een herseninfarct (of beroerte) en deze kan bij tijdige ontdekking goed behandeld worden.

Hartfilmpje

SRA maakt het mogelijk om in enkele minuten een 1 –uurs elektrocardiogram (ECG)  van patiënten met een verdenking op boezemfibrilleren te analyseren. ECG wordt in Nederland ook wel vaak ‘’hartfilmpje’’ genoemd.

Risicofactor opsporen

Deze ritmestoornis is met de huidige diagnostische middelen alleen aantoonbaar als er tijdens de ECG opname toevallig een episode van boezemfibrilleren plaatsvindt. En dat is vaak niet het geval. Met SRA is het niet meer nodig dat er tijdens de ECG opname zo’n episode optreedt. Hierdoor kan deze risicofactor voor een herseninfarct veel vaker worden opgespoord.

Nederland

De Nationale Trombose Dienst is als eerste zorginstelling in Nederland een samenwerking aangegaan met Alere Health Services, de leverancier van SRA, met als doel preventie van herseninfarcten te verbeteren. De Nationale Trombose Dienst gaat samen met Alere Health Services SRA introduceren bij cardiologen, neurologen en ouderenspecialisten.

Databank

Alere Health Services bouwt een databank op waarin de effecten van SRA op het aantal herseninfarcten, ziektelast en zorgkosten kunnen worden geanalyseerd. Naar verwachting zal reeds na één jaar duidelijk worden wat de werkelijke verbeteringen zijn, die SRA in de Nederlandse context tot stand zal brengen.

Impact

Personen met boezemfibrilleren lopen een vijf-maal groter risico op een herseninfarct dan personen zonder deze ritmestoornis. Bij circa een op de drie mensen die aan aanvalsgewijs boezemfibrilleren lijden, is de hartritmestoornis nog niet vastgesteld. Dit volgt uit het feit dat deze aanvallen onregelmatig optreden en daarom moeilijk in een gewoon ECG zijn vast te stellen. Het betreft ongeveer 150.000 personen in Nederland.

Voorkomen

Als boezemfibrilleren vaker wordt vastgesteld en daardoor meer mensen beschermende geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, kunnen jaarlijks vele duizenden herseninfarcten worden voorkomen.

Patiënten in Nederland

Per jaar krijgen ca. 40.000 mensen in Nederland een herseninfarct. Van alle herseninfarcten is boezemfibrilleren tussen de 20%  en 35% de oorzaak. Een herseninfarct leidt bij één op de vier patiënten tot de dood en bij de helft van de patiënten tot blijvende invaliditeit. Een herseninfarct leidt dus tot grote ziektelast voor de patiënt en zijn omgeving, maar ook tot hoge kosten voor de maatschappij.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht