Zorg

In 2012 waren er 5300 comazuipers. Forse toename met 10 jaar geleden

In 2012 zijn er 5300 mensen bij de spoedeisende hulp terechtgekomen met een alcoholvergiftiging.

Comazuipen, alcohol

Toename

Het aantal is ongeveer evenveel als het jaar ervoor, maar fors meer dan tien jaar geleden. In 2003 waren het er nog ongeveer 1500. Dat blijkt uit cijfers die VeiligheidNL vandaag naar buiten brengt.

Jongeren

Jongeren tussen de 15 en 25 jaar zijn de grootste groep comazuipers. Zij zijn samen goed voor meer dan de helft van de alcoholvergiftigingen op de spoedeisende hulp.

Er worden vaker mannen (63 procent) dan vrouwen binnengebracht nadat ze te veel hebben gedronken.

Ongelukken

Naar schatting kwamen 15.000 mensen op de spoedeisende hulp terecht na een ongeval waarbij alcohol in het spel was. VeiligheidNL denkt dat dat er in werkelijkheid veel meer zijn en dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Dat komt omdat op de SEH niet standaard geregistreerd wordt of er alcohol gedronken is voorafgaand aan het ongeval.

wijn, alcohol, fiets, drank, ongeluk

ANP EVERT ELZINGA

Privé sfeer

In de meeste gevallen ging het om een ongeval in privésfeer (54 procent), zoals vallen van de trap. In een derde van de gevallen ging het om een verkeersongeval.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht