Zorg

Verband ontdekt tussen overgewicht en eierstokkanker

Bij overgewicht wordt het risico op eierstokkanker vergroot. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft gepubliceerd.

overgewicht, dik, vrouw, dieet, gewicht, obesitas

Foto: freedigitalphotos.net

Eierstokkanker wordt hierdoor voor het eerst toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Een gezond gewicht behouden is dan ook een belangrijke maatregel voor de preventie van eierstokkanker.

Bewijs

Wetenschappers hebben sterk bewijs gevonden voor dit verband tijdens analyses van wereldwijde onderzoeksresultaten. Het rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Erfelijkheid

Tot op heden werd het risico op eierstokkanker in verband gebracht met factoren waar we weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar nu is bekend dat een gezond gewicht van belang is voor de preventie van eierstokkanker.

BMI

Er is nog veel te bereiken op dit gebied. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 36,9 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht, waarvan 10,9 procent ernstig overgewicht. Het berekenen van de BMI (Body Mass Index) is een methode om te controleren of er sprake is van een gezond gewicht.

Baanbrekend

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De ontdekking van het verband tussen overgewicht en eierstokkanker is baanbrekend. Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker; we kunnen zelf in actie komen om ons risico op eierstokkanker te verlagen. Een gezond gewicht bereiken en behouden is vandaag de dag niet makkelijk, maar door gezonde keuzes te maken in onze voeding en leefstijl is dat zeker mogelijk.’’

eierstokken, eierstok, baarmoeder,

Meest voorkomend

Eierstokkanker staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Deze vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 37 procent; bij borst-, darm- en baarmoederkanker is dat respectievelijk ongeveer 85, 59 en 80 procent.

Risico met overgewicht

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al eerder gebleken dat overgewicht het risico op de volgende kankersoorten verhoogt: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze) en galblaaskanker. Vanaf vandaag wordt eierstokkanker toegevoegd aan deze lijst.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht