Zorg

Groter slagingspercentage bij faalangstexamen dan bij een gewoon rijexamen

Mensen die afrijden met het zogenoemde faalangstexamen, hebben een grotere kans op slagen dan ‘gewone’ afrijders. Dat blijkt uit cijfers van het CBR.

school, scholing, leren, examen, vmbo, mbo, havo, gymnasium, universiteit, toets, faalangst, college, leerling, middelbare school, eindexamens

Bron: ANP/ Bas Czerwinski

Vorig jaar slaagde iets meer dan 60 procent van de afrijders die dat deden met het faalangstexamen. Van de reguliere examinandi was dat ongeveer 50 procent.

Te veel spanning

„10 procent van alle mensen is extreem zenuwachtig voor elk soort van examen”, legt een CBR-woordvoerster uit. „Dat betekent dat elk jaar 20.0000 kandidaten met te veel spanning naar het rijexamen komen.”

Time-out

Bij het faalangstexamen rijdt een speciaal getrainde examinator mee. Tijdens de rit kan de afrijder om een time-out vragen als het allemaal te spannend wordt. Het examen duurt 25 minuten langer en is bijna 50 euro duurder dan een regulier examen. De eisen zijn precies dezelfde.

Wat is faalangst

Faalangst is letterlijk angst om te falen. Je hebt faalangst alleen als het gaat om een bepaalde ‘taak’, iets wat van je wordt verwacht. Ondanks een goede voorbereiding ben je bang dat er een mislukking volgt. Gedachten als:’Het lukt vast niet, ik krijg vast een black-out’ spelen vooraf mee. En ook een ‘taak’ waar een beoordeling volgt. Zoals: rijexamen, een zwemfinale, een proefwerk, spreekbeurt en het stellen van een vraag in de les aan de leraar. Door de angst presteer je vaak minder dan mogelijk, onder je niveau.

Soorten faalangst

Onder faalangst kennen wij drie soorten.

  • Faalangst voor cognitieve taken. Dit gaat om angst voor proefwerken, het maken van verslagen of scriptie, of ander ‘hersenwerk’
  • Faalangst voor sociale taken. Een angst om in het openbaar of bij bijvoorbeeld, spreekbeurt, bruiloft of begrafenis te spreken.
  • Faalangst voor motorische taken. Angst bij iets presenteren met je lijf, zoals een voorstelling of een sportwedstrijd. Maar ook bij het maken van bijvoorbeeld een tekening.

Faalangst in Nederland

Van de jongeren tussen de 12 en 14 jaar heeft 10 tot 13% last van faalangst. Vlaams onderzoek noemt bij kinderen van 10/11 jaar een percentage van 8%. Over volwassenen zijn geen exacte cijfers bekend.

kinderen, spreekbeurt, faalangst, school, presenteren

Faalangst herkennen

Snel denken we dat faalangst aan de buitenkant te herkennen is bijvoorbeeld met verlegen en teruggetrokken gedrag. Maar sommige mensen worden juist agressief of gaan een clown uithangen als het hun te spannend wordt. Dan is het al moeilijker faalangst te herkennen.

Negatief zelfbeeld

Naast het gedrag hebben mensen met faalangst ook een negatief zelfbeeld, ze vertellen niks over zichzelf en elk succesje komt door toeval of omdat de taak gemakkelijk was. Complimenten kunnen ze niet verdragen en nemen ze dan ook niet aan.

Lichamelijk

Faalangst kan op het lichaam veel reacties geven zoals: zweten, rode kleur veel naar het toilet moeten, maag/buikpijn, en een snelle ademhaling met een hoge hartslag.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht