Zorg

Wat is TBC en hoe kun je het krijgen?

Af en toe zie je een bericht voorbij komen in de media, dat er iemand in Nederland met TBC. Maar wat is TBC?

tbc

Tuberculose? Bestaat dat dan nog?

Jazeker, tuberculose of TBC komt nog steeds voor. In 2012 waren er 8.6 miljoen nieuwe gevallen wereldwijd en 1.3 miljoen doden ten gevolge van tuberculose. Twee miljard mensen zijn drager van de tuberculosebacterie. Dat is een derde van de wereldbevolking

Tuberculose in Friesland en Nederland

In Friesland wordt per jaar bij ongeveer 30 personen tuberculose vastgesteld. In Nederland komt het zelfs bij 900 personen voor. Het kan iedereen overkomen als je in contact komt met iemand die TBC heeft, maar dit weet je meestal niet.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een vorm van longontsteking veroorzaakt door de tuberculosebacterie. Het komt het meest voor in de longen, maar ook op andere plaatsen in het lichaam.

Hoe krijg je tuberculose?

De tuberculosebacterie wordt overgebracht door hoesten en niezen. Niet iedereen heeft een goede hoesthygiëne, doet zijn hand voor de mond en wendt het hoofd af. Je kent ze wel, de bekende druppeltjes die je voelt als je je hand voor de mond houdt bij hoesten en niezen. Hierin kan de tbc-bacterie zitten.

tbc

Voorbeeld besmetting in het buitenland

Je bent nauw verbonden met de samenleving en wilt graag wat betekenen voor je medemens. Je gaat werken als vrijwilliger in een ontwikkelingsland werken of je gaat stage lopen in een ontwikkelingsland.

Je hebt niet veel geld en gaat low budget. Je hebt het enorm naar je zin in het weeshuis. In je vrije tijd trek je rond en je overnacht in hostels en bij lokale bevolking. Er is altijd wel een slaapplekje en je bent snel tevreden. Lokaal reizen doe je met het openbaar vervoer en je zit dan vaak als haringen in een tonnetje. Jouw buurvrouw niest en je wenst haar “santé” toe.

Risico’s

In veel ontwikkelingslanden komt tuberculose voor. Denk aan (Zuidoost) Azië, Oost Europa, Zuid Amerika en Afrika. Verspreiding van tuberculose gaat via hoesten en niezen. Het besmettingsrisico is het grootst in direct contact met de bron, bijvoorbeeld je buurvrouw in de bus. Hoe meer mensen op de vierkante meter hoe groter het risico bijvoorbeeld volgepropt in de bus zitten.

Het knuffelgehalte van kinderen, bijvoorbeeld in een weeshuis is hoog en ze zijn onbevangen in het hoesten en niezen. In kleine ruimtes, slecht geventileerd, (hostels en guesthouses) is het besmettingsrisico ook groot. Ook bij het bezoeken van en werken in townships, gevangenissen en tuberculoseklinieken loop je risico op besmetting. Aids en tuberculose gaan vaak samen. Het is natuurlijk niet zo dat je altijd besmet raakt.

Maatregelen

Laat je van te voren goed voorlichten door de GGD. Wees je bewust in welke omgeving je bent. Een goede hoesthygiëne is natuurlijk altijd belangrijk.

Na de reis

Heb je vragen of denk je dat je meer risico hebt gelopen, trek aan de bel bij de GGD.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht