Zorg

426 medicijnen niet te krijgen in de apotheek. Onder andere medicijnen tegen kanker, parkinson en diabetes.

Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, stijgt explosief: in 2013 was een recordaantal van 426 geneesmiddelen onverkrijgbaar; in 2004 waren dit er nog 91. Patiënten draaien steeds vaker op voor de kosten om middelen uit het buitenland te halen.

diabetes, zorg

Sinds 2008 worden in Nederland in principe alleen nog de goedkoopste geneesmiddelen vergoed. Hierdoor wordt jaarlijks naar schatting 150 miljoen euro bespaard. Maar er zijn ook nadelen. Sommige leveranciers besluiten medicijnen eerder van de markt te halen als ze in Nederland niet of nauwelijks meer worden voorgeschreven.

 Zoeken naar alternatief

De Stichting Farmaceutische Kengetallen stelt dat apothekers hierdoor elke maand bij zo’n 580.000 voorschriften op zoek moeten naar een alternatief.

 

Vorig jaar benadrukte apothekersorganisatie KNMP al dat ‘het dodelijk kan zijn als een patiënt een bepaalde pil niet slikt’. Toch is sindsdien het aantal middelen dat niet meer beschikbaar is met 25 procent gestegen. Het gaat onder meer om medicijnen tegen kanker, parkinson en diabetes.

 Verdwenen medicijnen

Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar cijfers van de apothekersorganisatie KNMP. Waar in 2004 circa 50 medicijnen definitief uit de schappen verdwenen, is dit aantal in 2013 opgelopen tot bijna 120. Het aantal geneesmiddelen dat tijdelijk niet leverbaar is, stijgt nog veel harder. ,,Er hoeft maar één ding mis te gaan in het productieproces en we hebben direct een probleem,” verklaart apotheker Doerine Postma van de KNMP.

 Medicijntekort

Op dit moment zijn er onder meer problemen met de levering van Theolair, een pil tegen ernstige astma en Methyldopa tegen een te hoge bloeddruk, zo blijkt uit gegevens van KNMP Farmanco, waar apothekers sinds 2004 medicijntekorten registreren.

Apothekers moeten regelmatig patiënten wegsturen, omdat een medicijn niet voorradig is. Voor ruim 2 procent van de patiënten kan geen oplossing worden gevonden. In andere situaties moeten patiënten overstappen op een andere behandeling of worden geneesmiddelen uit het buitenland gehaald. Die zijn meestal duurder en worden lang niet altijd vergoed door de zorgverzekeraars.

 Gevaarlijk

Het Nederlands Huisartsen Genootschap benadrukt dat het gebrek aan medicijnen gevaarlijk kan zijn voor de behandeling van patiënten. Voorzitter Rob Dijkstra: ,,Als patiënten wisselen van geneesmiddel krijgen ze vaak een andere vorm, waardoor vergissingen kunnen optreden. Ze nemen medicijnen niet of juist dubbel. Er hoeft maar één ding mis te gaan en we hebben direct een probleem”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht