Zorg

Hoe weet een pil waar je pijn hebt? En wat is pijn?

Bij een stevige hoofdpijn halen we paracetamol of ibuprofen uit de schappen van de drogist. Maar hoe weet die pil nou waar je pijn hebt?

Hoofdpijn

Foto: NDC Mediagroep/LC

Hoogleraar Pijn Gerbrand Groen van het Pijncentrum van het UMCG legt uit dat de meeste pijn niet zo eenvoudig te bestrijden is. “We weten heel veel nog niet.”

Onbekend

Een pil weet helemaal niet precíes waar de pijn zit. “Een pil die dat echt weet, dat is een toekomstbeeld”, zegt Gerbrand Groen. “Maar de kans dat zo’n pil ontwikkeld wordt is niet zo groot, denk ik. Want dat zou suggereren dat pijn simpel is. Soms is het dat, meestal niet. Chronische pijn bijvoorbeeld, is verre van simpel.”

Prikkeling van sensoren

Pijn bij een trauma of ontsteking wordt opgeroepen door prikkeling van speciale sensoren (of receptoren). Vervolgens gaan er signaaltjes naar de hersenen die de prikkels vertalen als pijn. Voordat iemand pijn ervaart, is er dus eerst een elektrisch signaal.

Vertaling van signaal

“Als ons brein op dat moment met iets anders bezig is, dan wordt de vertaling van dat signaal ook anders. Pijn valt te beïnvloeden door de vertaling van de prikkel te veranderen. Onder lichamelijke stress, op een slagveld bijvoorbeeld, kan de pijn onder invloed van opiaten, stresshormonen of dopamine, gedempt worden. Daarom kunnen we ook leren om op een spijkerbed te slapen.”

Te weinig kennis

“We weten nog veel te weinig over de ontstaansmechanismen van pijn en de factoren die de pijn beïnvloeden”, zegt Groen. “Van de rol van het zenuwstelsel, de hersenen, de omgeving van de patiënt.

Bio-psychosociale model

Daarom gebruiken we voor chronische patiënten het bio-psychosociale model om naar de pijn te kijken en die te kunnen behandelen.” De arts kijkt dan niet alleen naar de biomedische aspecten, zoals zenuwstelsel en hersenen, maar ook naar psychologische en sociale factoren die bepalend kunnen zijn voor de pijn of belemmerend voor genezing.”

Wat is chronische pijn?

Volgens Groen is de beste behandeling van chronische pijn misschien wel de preventie ervan, als dat ten minste mogelijk is. “Chronische pijn is verre van simpel. Wat we weten is dat we tijdens en na een operatie de pijn goed moeten behandelen, omdat de kans op chronische pijn anders groter is.”

Buiten het ziekenhuis

Buiten het ziekenhuis is zo’n preventieve aanpak nauwelijks geregeld. “Zo blijkt uit onderzoek dat de vroegste behandeling van rugherniapijn pas veertien dagen na het begin van de klachten wordt ingezet. Dat is natuurlijk rijkelijk laat.

Onderzoeken

Wij willen onderzoeken wat een gepaste termijn is om te gaan behandelen. We willen weten wat patiënten doen en ervaren voordat ze zich bij de huisarts melden. Hoe lang het duurt voordat iemand bijvoorbeeld paracetamol of ander middel neemt en hoe lang het duurt voordat hij naar de huisarts gaat en daar een adequaat middel krijgt. Dat is allemaal nog niet goed uitgezocht.”

Pillen helpen niet altijd

Pillen en pijn gaan goed samen, vindt Groen. “Maar pillen helpen niet altijd. Een pil kan de prikkel wel aanpakken, maar de vertaling als pijn en alle emoties die daarbij komen kijken, die vindt plaats in de hersenen. En dat systeem kan een pil niet zo makkelijk te lijf gaan.”

Neuronpathische pijn

Soms komt de pijn uit het zenuwstelsel zelf, dat is neuronpathische pijn. En die is veel moeilijker te behandelen. “Voor heel veel dingen moet je eerst praten en uitleggen”, zegt Groen. “Denken over pijn is heel bepalend. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is aan de patiënt uitleggen wat er gebeurt en wat de pijn kan verklaren. Dat kan de patiënt meer greep geven op z’n aandoening.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht