Zorg

Stress moeder heeft invloed op neurologische ontwikkeling kind

Kinderen van moeders die snel stress ervaren, hebben meer kans om een niet-optimaal zenuwstelsel te ontwikkelen. Dat is één van de conclusies van Hedwig Kikkert in haar promotieonderzoek.

adhd, opvoeding, stress, kinderen, peuter, burn out, opvoeden, hyper, add, druk, peuter, overspannen, thuis, werk, gezin

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Het welzijn van de moeder blijkt los te staan van de neurologische ontwikkeling van het kind, net als stress en welzijn van de vader. Deze resultaten laten zien dat stress bij de moeder voor de geboorte waarschijnlijk al een biologisch effect heeft op de hersenen van het kind.

Meer aandacht

Kikkert stelt voorop dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht is voor lichte neurologische disfuncties (MND). MND wordt vaak pas opgemerkt als het kind naar school gaat. Het kan zich uiten in motorische problemen zoals coördinatieproblemen en problemen met de fijne motoriek, maar ook in een lagere IQ en gedragsproblemen.

Het onderzoek

De promovenda onderzocht of stress en welzijn van de ouders gerelateerd is aan het ontstaan van MND bij gezonde zuigelingen. Daarvoor onderzocht ze 206 gezonde baby’s. Ook ging Kikkert, in onderzoek onder 341 gezonde 9-jarigen, na of er een verband kan worden aangetoond tussen MND, IQ, cognitie en gedrag. Tot slot was ze geïnteresseerd in eventuele verschillen tussen jongens en meisjes met MND.

Conclusie

Kikkert concludeert onder andere dat stress bij de moeder de neurologische ontwikkeling van het kind beïnvloedt. Meisjes die meerdere milde neurologische stoornissen hebben, bleken bovendien ook kwetsbaar voor het ontwikkelen van gedragsstoornissen. Deze resultaten kunnen helpen om eventuele problemen eerder op te sporen en behandelen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht