Zorg

Verstoorde galzoutstofwisseling mogelijk oorzaak slechte groei Cystic Fibrosis patiënten

Patiënten met de taaislijmziekte Cystic fibrosis groeien mogelijk minder goed doordat ze een afwijkende galzoutstofwisseling hebben. Tot die voorzichtige conlusie komt Frank Bodewes in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde met behulp van muismodellen met eenzelfde genmutatie in het CFTR eiwit als patiënten met taaislijmziekte.

Cystic fibrosis, taaislijmziekte,

Onderzoek

In het onderzoek richtte Bodewes zich op uitingsvormen en de behandeling van Cystic fibrosis (CF) in de lever en darm. Hij bestudeerde daarvoor de rol van galzouten, essentieel voor de stofwisseling en de opname van vetten en vitamines uit ons eten, bij muizen met een mutatie in het CFTR-eiwit.

Verstoorde galzoutstofwisseling

Deze galzoutstofwisseling en de galzoutsamenstelling blijken anders te zijn dan die van gezonde muizen. Bodewes oppert dat de verstoorde galzoutstofwisseling de oorzaak kan zijn van een aanhoudende, verminderde vetopname in de darm, met als gevolg een slechte groei.

Meer onderzoek

Dat zou verklaren waarom bijvoorbeeld de huidige medicatie voor een betere vetopname van de darm de slechte goei, kenmerkend voor CF-patiënten, niet altijd kan voorkomen.  De promovendus benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat dit onderzoek gebruikt kan worden voor patiënten met CF.

Cystic fibrosis, taaislijmziekte

Wat is Cystic fibrosis?

CF is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Bij patiënten met deze taaislijmziekte is het slijm door een genetische afwijking erg taai. De afvalstoffen kunnen daarvoor niet goed worden afgevoerd via het slijm, waardoor organen steeds slechter gaan functioneren.

Niet oud

Patiënten worden over het algemeen niet oud. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe behandeling waardoor CF overgaat of voorkomen kan worden, maar deze is voor de meeste patiënten nog niet beschikbaar.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht