Well-being

Impulscontrole, betekent meer mens zijn – drs. Joke Land

Een van mijn cliënten komt bij mij op consult. Zij is gestrest en gefrustreerd over haar familie. Elke keer als ze elkaar ontmoeten ontstaat er ruzie en gebeurt er weer van alles. Ze raast en tiert ook tegen mij over haar familie. De stoom komt als het ware uit haar oren. Als ik opper dat zij ook tekeergaat, wordt ze nog bozer.

Joke Land

Joke Land

Frustratie

Ik zie de frustratie en woede oplopen. Ik zeg dat het wellicht goed is om even een kopje thee te drinken en vraag haar naar haar werk. Gelukkig gaat het daar heel goed mee. Ze werkt in een zeer professionele omgeving en kan zichzelf ook heel professioneel opstellen.

Afstand nemen

Hoe doe je dat? vraag ik haar, zo professioneel zijn? Door alles altijd te overzien, zegt ze. Door professionele afstand te nemen en te houden, dan raak je niet zo opgeslokt door alles. Ze heeft dus wel de vaardigheden in huis om wat afstand te kunnen nemen. Als ik voorzichtig vraag naar haar familie, begint ze opnieuw heftig te reageren. Wij mensen verschillen van dieren door onder andere het feit dat wij over onszelf kunnen nadenken. Dat wij ook afstand kunnen nemen van onszelf, door onszelf als het ware te zien in onze eigen beelden.

Kiezen

Dieren zitten met kop en kont in het hier en nu. Reageren ook in het hier en nu op alles. Wij, mensen, kunnen daarvoor kiezen, we kunnen ook kiezen om onze impulsen nog even opzij te zetten. Een mooi woord hiervoor is impulscontrole. Onderdeel van deze impulscontrole is, dat we een beeld vormen in onze hersenen van onszelf, waardoor we met enige distantie naar onszelf kunnen kijken.

 Interne video

We zien onszelf handelen op onze interne video en vinden daar dan wat van. Door op onze interne video te kijken naar onszelf, nemen we ook tijd en kunnen we ook onze eigen criteria loslaten op onszelf. De afstand die we daardoor krijgen is de afstand die we nodig hebben voor evaluatie. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld ook kiezen voor socialer gedrag in plaats van gedrag dat onszelf alleen maar dient.

Professionele distantie

Het is fijn dat we dit kunnen, omdat we daardoor ons mens-zijn eer aandoen. Mens-zijn betekent afstand te kunnen nemen van het dierlijke niveau van direct reageren. De vrouw en ik kijken samen naar hoe zij reageert in haar familie. Het is bijzonder als ze dat doet met behulp van de vaardigheid: haar professionele distantie. Het laat haar haar eigen bijdrage zien die zij levert aan de heftigheid in haar familie. Volgende keer ga ik het anders doen, zegt ze. Ze lacht al bij de gedachten hoe anders het zal zijn. Prettiger, zegt ze.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht