Zorg

Burn-out bij scholieren. Leerlingen eisen veel van zichzelf

Toetsstress, toekomststress, touchscreenstress. Ook scholieren kunnen een burn-out krijgen.

burn out, depressie, ongelukkig, druk

Zó irritant, haar linkerooglid begon steeds vaker te trillen. Ze kreeg hoofdpijnaanvallen, had vaak buikpijn. En ze werd steeds sneller moe. Eigenlijk kon ze tijdens de werkweek in Rome geen stap meer zetten. Maar ze ging maar door. “Ik kon mezelf uitzetten alsof er niets aan de hand was.” Jelissa Heijnen (18) staat nu op het punt op reis te gaan. Drie maanden Nieuw-Zeeland, Australië, Maleisië, met haar beste vriendin. Maar eerst gaat ze met haar ouders en haar broertje nog een paar dagen naar New York. De beloning voor haar gymnasiumdiploma. En een ceremoniële afsluiting van een zwart jaar.

Een jaar waarin ze zichzelf niet meer terugkent, dat enorm angstige, emotionele, neerslachtige kind dat alleen maar wilde liggen. Dat paniekaanvallen had en rare, paranoïde gedachten. “Ik was echt een heel sip kind.”

Zij dus, de succesvolle Jelissa Heijnen. Vijfde klas Cygnus Gymnasium, profiel cultuur & maatschappij, altijd gemotiveerd. Doorleren tot twee uur ’s nachts, de wekker op zes uur. En wat dingen ernaast. Veel dingen ernaast.

Druk

Ze gaf vijf kinderen bijles Grieks en Latijn. Kun je er nog één bij hebben? vroeg de school. Natuurlijk, al kreeg ze er niks voor betaald. Ze zong in de schoolmusical, danste twee keer in de week, had een bijbaantje in een modewinkel en een druk sociaal leven. Ondertussen stond ze nog in semiprofessionele musicals. Repetities na school, optredens in het weekeinde. Gekkenwerk. “Je nestelt je in een situatie waarin alles te veel wordt en je hebt het niet eens in de gaten.”

Thuis waren er nog de problemen met haar anderhalf jaar jongere broer. Hij heeft een obsessief-compulsieve dwangstoornis, kreeg anorexia. Ze had haar broertje eigenlijk nooit gezien als een last. Je groeit ermee op en het hoort erbij.

En zij was altijd heel zelfstandig geweest. “Zo groei je ernaartoe dat je meer verantwoordelijkheden naar je toetrekt dan je aankunt. Ik probeerde ruzies te sussen, de situatie te verbeteren. Dat lukte niet en dus voelde ik me machteloos.”

Vage tips

Toen ze terugkwam uit Rome, hadden haar ouders door de escalerende situatie met haar broer meer dan een week geen tijd om haar foto’s te bekijken. Haar buikpijn werd steeds erger. Ga daar nou eens mee naar de dokter, had haar vader gezegd. Misschien is het wel pfeiffer, dacht ze. Maar de huisarts zei meteen: dit lijkt wel een burn-out. “Een burn-out, dacht ik, maar die krijg je toch pas als je groot bent en kinderen hebt en op kantoor werkt en elke dag moet overwerken?”

Ze miste de laatste toetsweek voor de zomervakantie. Op school was er begrip. We weten wat je kunt, zeiden ze, we zien je volgend schooljaar wel weer. Niet dus. Ze probeerde terug naar school te gaan eindexamenjaar, dus ze móest wel. “Maar toen de schoolbel ging, begon ik hysterisch te huilen.” Van de psycholoog naar wie de huisarts haar had doorverwezen, kreeg ze vage tips. “Zoek maar wat afleiding. Nou, dat helpt niet echt als je aan het malen bent. ” Wat ook niet hielp, was dat de psycholoog er meteen van uitging dat ze haar examenjaar als verloren moest beschouwen.

Maar daar wilde haar mentrix van het Cygnus niet aan. “Die zei: ‘Prima, een jaar niks doen. Maar ik geeft de hoop niet op, ik geloof er nog steeds in.’ En ik kon zelf ook niet geloven dat ik een jaar niks zou doen. Zelfs niet toen ik die andere persoon was.”

Psychiatrie

Ze kwam terecht bij de Bascule, het centrum voor kinderpsychiatrie waar ook haar broertje werd behandeld en waar ze de toestand bij haar thuis goed kenden. Daar leerde ze afstand te nemen, gedachten om te zetten. “Door een simpel papiertje in te vullen. Wat is je gedachte, waar komt die vandaan, hoe rationeel is die, hoe kun je die omzetten in iets positiefs? Het lijkt maar een formuliertje, maar het hielp. Je ziet steeds sneller waarom je zo denkt en dan merk je dat het wegebt.”

Weer naar school

De negatieve gedachten werden minder, de knop ging om. Vanaf januari vorig jaar lukte het haar weer wat lessen bij te wonen op school. Voor spek en bonen, alleen al die drukke, chaotische omgeving was een enorme drempel.

Eén les een beetje luisteren, in het begin was het niet meer dan dat. Haar beste vriendin vroeg: “Kom je bij ons zitten? Of is dat te eng voor je?” Grapje, maar Jelissa voelde zich aangevallen. “Daar moest je toen echt nog niet mee aankomen.”

Steeds breidde ze de lesuren een beetje uit, ze merkte dat ze weer in de flow begon te komen. Ze liep achter op de rest, maar werkte in eigen tempo verder. “Ik kreeg veel vrijheid, het was: we zien wel waar het schip strandt.”

Drie dagen voor het eindexamen brak ze bij een val van de trap ook nog haar hand. Ze maakte haar examens linkshandig en luchthartig. “Ook dát nog, dacht ik. Als het nu niet lukt, heeft het ook gewoon niet zo mogen zijn. En daardoor is het eigenlijk heel goed gegaan. Ik had betere cijfers dan ik had durven dromen.”

Taboe

Ze heeft nu een tussenjaar van baantjes om de reis te kunnen betalen. Meteen een studie beginnen was nog niet te behappen geweest. Wat eerst voelde als falen, heeft ze ondergaan en is ze te boven gekomen. “Ik ken mijn grenzen nu beter. Ik kan beter onderscheiden wat ik voor mezelf belangrijk wil maken.”

Jelissa Heijnen heet echter niet Jelissa Heijnen. Ze heeft het advies gekregen: vertel het niet aan nieuwe werkgevers. Die zouden haar naam kunnen googelen en zo haar verhaal lezen. “Het is toch nog een soort taboe. Als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe dit als een bom kan inslaan.”

Burn-out onder scholieren

Hoe vaak burn-out voorkomt onder scholieren, is niet bekend. Er is nog geen onderzoek naar gedaan en een cijfermatige onderbouwing is niet mogelijk doordat de diagnose bij kinderen officieel niet bestaat. De behandeling wordt dan ook niet vergoed.

“Daarom ga je op klachtenniveau diagnosticeren,” zegt psychologe Saskia Moonen van de Amsterdamse praktijk Rood, die is gespecialiseerd in de behandeling van jongeren. “Dus dan komen ze hier vanwege paniekaanvallen, of angststoornissen, of depressie, of agressie.” Burn-out komt volgens Moonen vooral voor onder atheneum- en gymnasiumleerlingen die veel van zichzelf eisen. “Maar er wordt nu ook meer gevergd van kinderen dan vroeger. Dat hangt samen met de prestatiemaatschappij, en dat zie je al op de basisschool. Er moet getoetst worden, getoetst worden, getoetst worden.”

Stop met stressen

Lotte Stegeman is coauteur van een boek over jongeren met een burn-out, dat later dit jaar verschijnt onder de titel Stop met stressen. “Veel jongeren hebben het gevoel nu al enorm aan hun cv te moeten bouwen om later aantrekkelijk te zijn voor een werkgever. Voorheen speelde dat pas in je studententijd. En daarnaast moet je ook nog een sociaal leven hebben in het echt en online.”

Burn-out

De term burn-out werd begin jaren zeventig in Amerika geïntroduceerd voor een combinatie van fysieke en geestelijke klachten die maken dat iemand totaal is ‘opgebrand’. De simpelste taken lijken onoverkomelijk, er is een gebrek aan energie, er zijn concentratiestoornissen, slaapstoornissen, agressie en depressie. De diagnose is niet opgenomen in het handboek DSM (Diagnostic & Statistical Manual of Mental Disorders).

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht