Zorg

Nieuwe darmkankertest in aantocht. ‘Test nauwkeuriger als bevolkingsonderzoek

Onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc hebben een nieuwe methode ontwikkeld om darmkanker op te sporen. Deze methode is volgens hen nog nauwkeuriger dan die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start is gegaan. Dat heeft hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer van het VUmc donderdag gemeld.

dunne darm, darmen, ingewanden

Bron: Wikimedia/ Tvanbr

Darmkanker gevallen kunnen door deze nieuwe methode nog eens met 35 procent worden teruggedrongen, aldus de onderzoekers. De onderzoekers zijn nu bezig een ontlastingtest te ontwikkelen op basis van de nieuwe methode. Het gaat nog zeker 5 jaar duren voor de nieuwe test de huidige kan vervangen.

Eiwitten opsporen

De onderzoekers hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor in de ontlasting op te sporen.

Kanker opsporen

Volgens Meijer spoort de huidige test 70 procent van de kankergevallen op en 20 procent van de gevallen van grote darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Bij de nieuwe methode worden er volgens hem bijna geen kankergevallen meer gemist. Het aantal gevallen van poliepen dat wordt ontdekt, is 40 procent.

Bevolkingsonderzoek

Sinds januari worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen een uitnodiging een beetje ontlasting op te sturen voor onderzoek. Als er bloed in de poep blijkt te zitten, volgt een darmonderzoek.

Het onderzoek werd geïnitieerd door medisch instituut CTMM, een samenwerkingsverband tussen onder meer universiteiten, universitair medische centra en bedrijven.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht