Voeding

‘Test kinderen met klachten op energiedrankje’. Hartkloppingen door drinken

Tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes. Dat stelden de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland zaterdag bij RTL Nieuws.

suiker

Foto: Dagblad van het Noorden

Overdaad schaadt

De organisaties denken dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes. Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei bij RTL namens de energiedrankproducenten: „Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.”

 Al jaren kritiek

De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding krijgen het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.

 Petitie

Foodwatch eist dat de extra hooggedoseerde energy shots, zoals die van producent Red Bull, worden verboden, er duidelijke waarschuwingen op gewone energiedrankjes komen te staan, dat deze niet verkocht worden onder de 18 jaar en dat er maximumconcentraties voor alle functionele ingrediënten worden vastgesteld. Foodwatch is een e-mailactie begonnen waarmee ze Minister Schippers vragen om een verbod

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht