Zorg

Aambeien zijn een taboe. Verwijder aambeien met laserbehandeling

Je kan ze gratis weg laten halen bij de huisarts. Je kunt ervoor naar het ziekenhuis. Maar veruit de meeste mensen laten ze gewoon zitten.

dokter, huisarts, arts, ziekenhuis, EPA

Bron: Flickr/ Life Mental Health

Aambeien zijn een taboe. Bovendien kan het weghalen van deze zwellingen in de anus erg pijnlijk zijn. Chirurg Harold Li-Fo-Sjoe van de Braamkliniek in Assen zegt een oplossing te hebben. Met een nieuw laserapparaat kan hij de aambeien redelijk pijnloos wegbranden, en vooral de pijn na de behandeling valt dan erg mee.

Laserbehandelingen aambeien

De Isala klinieken in Zwolle, het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam en de Braamkliniek, een zelfstandige kliniek in Assen, zijn de enigen in Nederland die tot nu toe de laserbehandeling tegen aambeien doen.

Traditionele aanpak aambeien

De traditionele aanpak van aambeien is de aambei met een soort elastiekje afbinden. Dat kan zelfs bij de huisarts en omdat daarvoor geen eigen risico geldt, is dat voor de patiënt gratis. De arts gaat met een staafvormig apparaat de anus in, een zogeheten proctoscoop. De aambei wordt een opening van de proctoscoop in gezogen en er gaat een elastiekje om. In de dagen erna sterft de aambei als het ware af. Zeer effectief, maar het kan ook best pijnlijk zijn. De meeste patiënten komen enkele keren terug want ze hebben meerdere aambeien.

Van binnen

Die behandeling kan eigenlijk alleen bij aambeien die van binnen zitten, want daar heeft de mens weinig gevoel. Als de aambeien buiten de anus zitten, doet het weghalen veel meer pijn. Dan kan de huisarts het eigenlijk niet meer en gaan de meeste mensen naar het ziekenhuis. Daar krijgen ze een verdoving en worden de aambeien weer op de oude vertrouwde wijze afgebonden. Of ze worden als het ware geniet.

Aambeien: Pijnlijk en gênant

,,Als de verdoving dan weer is uitgewerkt, je bent thuis en je krijgt ontlasting, dan krijg je vaak enorme pijn”, weet chirurg Li-Fo-Sjoe. ,,Daardoor hoor je overal van die verhalen van mensen: ‘laat ze niet weghalen, dat doet enorme pijn’. Veel huisartsen en chirurgen doen het ook niet zo graag. Het is nogal gênant en er is weinig heroïek in de aambeien. Daardoor blijven veel te veel mensen er mee rondlopen.”

Gespecialiseerd

De Braamkliniek is juist gespecialiseerd in aambeien en spataderen. Voor spataderen zijn al langer speciale laserapparaten in de handel. Die laser brandt de ader van binnen uit dicht. Een iets aangepaste versie van dat apparaat werkt ook voor aambeien.

 Laserbehandeling

De patiënt krijgt een lichte verdoving en een roesje. De chirurg brengt eerst de proctoscoop in in de anus. Dan gaat de naald van het laserapparaat, de laserfiber, voorzichtig onder het slijmvlies. Deze naald gaat een centimeter of tien naar binnen, in de aambei. Daar begint stap voor stap het dichtbranden van de aderen, die binnen in de aambei zitten. Doordat de aderen dicht gaan, stopt de doorbloeding en verschrompelt de aambei. Het lichaam ruimt de resten zelf op.

Minder bloed

Door de laserbehandeling is er minder bloed, en minder pijn na afloop. De kans per ongeluk de kringspier te raken is ook kleiner dan bij de ouderwetse behandeling.

Fistels

In principe is de laserbehandeling ook mogelijk bij fistels. Dat zijn een soort gangetjes of tunneltjes onder de huid. Doordat een slijmklier bij de anus verstopt raakt, zoekt het vocht een andere uitweg en ontstaat het tunneltje. Maar de Braamkliniek doet dat nog niet. Te ingewikkeld, het kan alleen bij volledige narcose en daarvoor heeft de Braamkliniek niet de geschikte operatiekamers.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht