Voeding

Pure chocolade is goed voor het hart

Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken. Onderzoekers baseren die conclusie op een experiment met 44 mannen.

chocola,

Alle mannen hadden last van overgewicht en waren van middelbare leeftijd. Ze aten gedurende twee perioden van vier weken dagelijks 70 gram pure chocolade. De proefpersonen aten dan gewone pure chocolade of pure chocolade met daarin extra flavonoïden.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn antioxidanten die onder meer in cacao zitten. Steeds meer onderzoek toont aan dat flavonoïden de menselijke gezondheid goed doen.

Het onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat pure chocolade ervoor zorgde dat de slagaderen van de mannen flexibeler werden en voorkwam dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten bleven plakken.

Geen extra effect

Een andere opvallende conclusie die de onderzoekers kunnen trekken, is dat chocolade met extra flavonoïden geen groter effect heeft op de slagaderen en mate waarin witte bloedcellen aan bloedvaten blijven plakken dan chocolade met een normale hoeveelheid flavonoïden. “We schetsen een completer beeld van de invloed die chocoladeconsumptie op de gezondheid van de vaten heeft en tonen aan dat het vergroten van de hoeveelheid flavonoïden geen extra voordeel oplevert voor de gezondheid van de vaten,” vertelt onderzoeker Diederik Esser.

Aderverkalking

Zowel de stijfheid van de slagaderen als de witte bloedcellen die aan bloedvaten blijven plakken spelen een belangrijke rol bij aderverkalking. Zo draagt chocolade dus bij aan een gezonder hart- en vaatstelsel. Mensen die regelmatig pure chocolade eten hebben doorgaans ook minder lichaamsvet.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht