Zorg

Een hartaanval op je 42e. Reinout Oerlemans overkwam dit. Wat is een hartaanval?

Wat wordt precies bedoeld met een hartaanval, en wat gebeurd er dan? Met een hartaanval wordt eigenlijk een hartinfarct bedoeld.

hart, CT-scan

Bron: Wikimedia/ Bryan Brandenburg

Een hartinfarct betekent dat een van de kransslagaders van het hart is afgesloten. Een deel van de hartspier krijgt dan geen bloed en zuurstof meer. Inmiddels is Reinout Oerlemans een bypassoperatie ondergaan.

Klachten

De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die:

  • in rust kan uitstralen naar bovenarm, hals, kaak, rug en maagstreek
  • ook in rust langer dan 5 min duurt
  • kan samengaan met zweten, misselijkheid, of braken

Daarnaast kunnen nog andere klachten optreden zoals kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel, angst of een snelle ademhaling.

112

Mochten mensen deze klachten hebben, kunnen ze het beste 112 bellen. In de ambulance begint al een onderzoek en een behandeling. Er wordt een hartfilmpje gemaakt, en bij vermoeden van een hartinfarct krijgt de patiënt medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de kransslagaders wijder worden waardoor de bloeddruk daalt en zuurstofgebruik van het hart verminderd.

Bypassoperatie

Om de bloedtoevoer te herstellen zijn er drie methodes. Dit kan met medicijnen, een dotter- en stentbehandeling of een bypassoperatie. De bypassoperatie is een van de meest uitgevoerde hartoperaties in Europa om de bloedstroom naar het hart te herstellen. Tijdens deze operatie wordt met een eigen bloedvat of een kunststofbloedvat een omweg langs de afsluiting gemaakt.

Leeftijd

Meer dan de helft van de mannen die een hartinfarct krijgt is boven de  65 jaar. Reinout Oerlemans is 42 en dit is dus erg jong.

Sporten en inspannen

Hij kreeg na het hockeyen klachten, maar sporten zelf veroorzaakt geen hartinfarct. Als er al sprake is een vernauwd bloedvat, kan een flinke inspanning er wel voor zorgen dat de hartspier te weinig zuurstof krijgt en er klachten op de borst ontstaan. Als een kransslagader afgesloten raakt, treedt er een hartinfarct op. Dagelijks voldoende bewegen, samen met een gezonde leefstijl, verslaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Herken in hartinfarct

Om snel een hartinfarct te kunnen herkennen heeft De Hartstichting een handig kaartje ‘Herken een hartinfarct’.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht