Zorg

Minder tuberculose-besmettingen in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland besmet is geraakt met tuberculose is het afgelopen jaar weer gedaald. In 2013 hadden 848 mensen de besmettelijke, potentieel dodelijke ziekte. Dat is 12 procent minder dan het jaar daarvoor, meldt het KNCV Tuberculosefonds.

tuberculose,

De daling is vooral terug te zien in de grootste risicogroepen voor tuberculose, zoals mensen uit Azië en Afrika en mensen die contact hebben gehad met besmette patiënten. Het aantal asielzoekers met tuberculose is zelfs met 38 procent gedaald.

In Nederland

De afname komt vooral door het actieve bestrijdingsprogramma in Nederland, aldus het KNCV Tuberculosefonds. Het aantal mensen dat in Nederland de nauwelijks te behandelen, zogenaamde multiresistente variant van de infectieziekte had opgelopen, steeg wel vorig jaar.

Verdubbeling

Een zorgelijke ontwikkeling, vindt het Tuberculosefonds. In totaal 17 mensen in Nederland waren vorig jaar besmet met de multiresistente variant, MDR-tbc genaamd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2012. De meeste van deze patiënten komen uit het buitenland en wonen nog vrij kort in Nederland.

Wereldwijd

Wereldwijd krijgen 9 miljoen mensen per jaar tbc en sterven er 1,3 miljoen aan de ziekte. De ziekte is te behandelen, zeker als het in een vroeg stadium ontdekt wordt, maar het Tuberculosefonds vreest dat het nog wel 10 jaar gaat duren voordat er een vaccin ontwikkeld is.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht