Zorg

Groep borstkankerpatiënten kan zonder chemo

Een selecte groep borstkankerpatiënten kan na de operatie waarmee een tumor verwijderd wordt, veilig afzien van chemotherapie. Uit een onderzoek naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint, blijkt dat goed voorspeld kan worden of patiënten uitzaaiingen krijgen of niet. Als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, is chemotherapie niet nodig.

 chemokuur, kanker, chemo

Na een operatie wordt vaak chemotherapie gegeven om eventueel uitgezaaide kankercellen via de bloedbaan in het lichaam op te sporen en te vernietigen. „Hoe minder vaak we onnodige chemo moeten geven, hoe beter. Want chemo kan heel wat heftige bijwerkingen hebben”, zei arts-onderzoeker Caroline Drukker van het Antoni van Leeuwenhoek dinsdag.

Aangrijpend

Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid. „Ook emotioneel is het aangrijpend. Vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld last van opvliegers en, nog belangrijker, kunnen geen kinderen meer krijgen. Chemo is veel ingrijpender dan veel mensen denken”, stelt Drukker.

Risico op uitzaaiingen

De MammaPrint is een moleculaire test waarbij in tumorweefsel gekeken wordt naar 70 genen die aan kanker gerelateerd zijn. Die kunnen wat zeggen over het risico op uitzaaiingen. De test is ontwikkeld in 2002 en is al een jaar of 10 op de markt. Hij wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Het onderzoek

In de studie werd gekeken naar 200 vrouwen, allemaal met een laag risico op uitzaaiingen volgens de MammaPrint. De helft van deze vrouwen zou volgens de gangbare protocollen in aanmerking komen voor chemotherapie, de andere helft niet. In de studie kreeg geen van deze 200 vrouwen chemo. Van de groep vrouwen die eigenlijk in aanmerking zouden komen voor chemo, had geen enkele 5 jaar later uitzaaiingen.

Slag om de arm

Toch houdt Drukker nog een slag om de arm. „200 patiënten is niet een heel grote groep. Momenteel is het nog wachten op de resultaten van een grote internationale studie naar de MammaPrint. Maar de vraag is: wat doen we in de tussentijd? Het lijkt veilig om de MammaPrint te gebruiken bij patiënten waarbij we twijfelen of chemotherapie toegevoegde waarde heeft.”

Drukker promoveert eind deze maand op haar bevindingen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht