Zorg

‘Geef premature baby speciale voeding’. Baby groeit sneller, maar krijgt minder vet

 Kinderen die veel te vroeg geboren worden, krijgen na hun ontslag uit het ziekenhuis het best speciale flesvoeding mee. Als ze die voeding na hun ontslag een half jaar lang krijgen, groeien ze even goed als kinderen die standaard zuigelingenvoeding krijgen, maar ontwikkelen ze minder vet. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Monique van de Lagemaat van het VUmc.

 

geboren, vroeggeboorte, baby, bevalling, klein

Bron: Wikimedia/ Jacoplane zijn ouders

Dikkere kinderen zijn vatbaarder voor onder meer hart- en vaatziekten en suikerziekte later in hun leven.

Niet genoeg voedingsstoffen

Kinderen die veel te vroeg geboren worden, nemen in de eerste weken van hun leven niet zo goed voedingsstoffen op en krijgen dus te weinig binnen. Later moeten ze die groeiachterstand inhalen. Als ze op dat moment de speciale voeding krijgen, groeien ze even snel als met de standaardvoeding, maar maken ze minder vetweefsel aan en stevigere botten.

 Speciale voeding premature baby

De speciale voeding wordt nog niet standaard aangeboden wanneer te vroeg geboren kinderen uit het ziekenhuis worden ontslagen. Van de Lagemaat pleit ervoor dat wel te doen. Ze benadrukt overigens dat borstvoeding sowieso eerste keus is.

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht