Well-being

Kinderen opvoeden: liefde met grenzen

‘Hoe weet ik nu dat ik een goede ouder ben?’ vraagt een van de deelnemers aan de korte trainingssessies Modern Parenting die we in het buitenland organiseren. Ja, knikken de andere ouders. Dat willen we allemaal ook wel eens weten. Wat is een goede ouder?

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bijvoorbeeld winkelen op zaterdag met de kinderen. Ouders die lichtelijk vermoeid zijn na een week hard werken, de kinderen die opgewonden zijn, want er is zoveel om hun heen te zien en te voelen in de winkel. Ze willen alles wel hebben om te ontdekken, te exploreren en om aandacht te krijgen.

Balanceren

Gaan we ze dan wat geven en waarom? We willen dat ze stil zijn, we willen geen gezeur, of vinden wij het zelf vervelend om nee te zeggen? Of geven we het omdat we zoveel van ze houden? Soms moet je het juist niet geven omdat je van ze houdt. Ingewikkeld is dat. Een goede ouder weet te balanceren op het snijvlak van liefde met grenzen.

Kiekeboe

Het begint al heel vroeg, als de baby geboren wordt. Moeder en kind zijn een heel lange tijd één, een eenheid. Dan komt de fase dat de baby ontdekt dat hij een ‘’zelf’’ heeft en dat zijn moeder iemand anders is. Het belangrijkste is dat de baby ontdekt dat er object-consistentie is met hem/haar en zijn/haar moeder. Ook als ze de deur uitloopt, dan is ze er toch. Het begint allemaal met het kiekeboe-spelletje. Is ze of is papa er wel als ik hem/haar niet zie? O ja, daar is ze weer. Zo ontdekken kinderen dat ze zelf bestaan.

Eigen identiteit

Kinderen zijn gebaat bij grenzen. Ze leren dat ze een eigen identiteit hebben, dat ouders ook een eigen ‘’zelf’’ hebben en… dat we toch bij elkaar horen en verbonden zijn. Maar dat we elkaar niet zijn. Liefde zonder grenzen, doet voorkomen dat we Zelf eigenlijk niet bestaan. We versmelten met elkaar op een manier die geen recht doet aan de identiteit van een ieder.

Grenzen

Grenzen zonder liefde is hardheid. De mix van liefde die er altijd is, met grenzen die daarbij worden aangegeven, is wat er nodig is om gezond op te groeien. Elkaar zien en beleven gaat alleen als we daarbij grenzen aangeven. Dus als u weer in de winkel loopt, waar liggen dan uw eigen grenzen? Als u uw eigen grenzen voorbijgaat, kunt u deze niet meer inzetten als uw kind de grenzen nodig heeft. Kinderen, liefde, grenzen, ze horen bij elkaar, zodat kinderen weten waar u ophoudt en waar zij beginnen.

En nog belangrijker is, dat ouders weten waar zij ophouden en waar het kind begint. Dat we met elkaar zijn en toch autonomie hebben in ons eigen leven.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht