Zorg

Diaconessenhuis Meppel injecteert kleinste hartmonitor ter wereld

Op 19 maart werd in het Diaconessenhuis in Meppel de kleinste hartmonitor ter wereld, Reveal LINQ®, bij een patiënt geïmplanteerd. Het Diaconessenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar het mogelijk is de kleinste implanteerbare hartmonitor te krijgen.

Diaconessenhuis injecteert kleinste hartmonitor

Cardioloog Hans Geertman: “We zijn blij dat we deze mogelijkheid kunnen bieden. Soms is het nodig om hartritmestoornissen langdurig te monitoren  om de oorzaak van hartritmestoornissen of van herhaaldelijk flauwvallen (syncope) te kunnen bepalen. De Reveal LINQ® is een hartmonitor met veel voordelen voor de patiënt. Bovendien is deze onderzoeksmethode effectiever en goedkoper dan de traditionele onderzoeken die in het ziekenhuis plaatsvinden.”

Injectie

Geertman: ”Deze hartmonitor is zo klein (1,2 cm3) dat wij hem met een injectienaald bij de patiënt kunnen inbrengen. Er is geen operatie meer nodig. Het inbrengen is minimaal belastend voor de patiënt. Hij krijgt een klein sneetje links boven het hart en via dat sneetje injecteren we de monitor onder de huid. De hartmonitor valt nauwelijks op. Patiënten kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, zonder dat de monitor in de weg zit.”

Hoe werkt het

De kleine hartmonitor registreert het hartritme zonder dat de patiënt daar iets van merkt. De patiënt kan die registraties (hartfilmpjes) eenvoudig naar de pacemakerkamer in het ziekenhuis versturen via een draadloos zendertje in huis. Zo heeft de cardioloog optimaal toegang tot deze gegevens. Dat heeft grote voordelen voor de diagnostiek en de behandeling.

Hartritmestoornissen en flauwvallen

Het gebruik van de kleine hartmonitor speelt een belangrijke rol bij het vinden van de oorzaken van hartritmestoornissen en herhaaldelijk flauwvallen. Het Diaconessenhuis heeft in 2011 als eerste ziekenhuis ter wereld een ISO-certificering ontvangen voor de behandeling van patiënten die last hebben van onverklaarbaar flauwvallen. Deze patiënten worden op de syncopepoli gedurende één dag onderzocht op diverse neurologische of cardiologische afwijkingen.

Syncopepoli

Een op de honderd mensen heeft wel eens last van een syncope: het tijdelijk en kortdurend verliezen van het bewustzijn. Op de syncopepoli werken de vakgroepen Cardiologie en Neurologie samen om onderzoek te verrichten naar de oorzaken van syncope. Bij ruim een derde van de mensen die worden onderzocht in de syncopepoli in het Diaconessenhuis, wordt een aanwijsbare oorzaak gevonden voor syncope, bijvoorbeeld epilepsie, een hartritmestoornis, of een andere hartafwijking.

De kleine hartritmemonitor is een belangrijke toevoeging aan de mogelijkheden om een diagnose te stellen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht