Zorg

Na transplantatie zit Leeuwarder hart weer op de goede plek

Riemer Dijkstra heeft het hart op de goede plek. De 72-jarige Leeuwarder maakt zich sterk voor donorregistratie. Hij weet waarover hij spreekt.

 huisarts, elektrocardiogram, hartfilmpje

Dijkstra onderging jaren geleden een bijzondere orgaantransplantatie. Zijn hart werd verplaatst; van rechts naar links. ,,Ik ben blij dat ik nog leef. Ik heb het overleefd”, zegt Riemer Dijkstra springlevend en dertien jaar later.

Hij is de artsen in het Duitse Hannover eeuwig dankbaar. Na 22 maanden op een wachtlijst te hebben gestaan, ging de toen 59-jarige Dijkstra onder het mes. Het was een ingewikkelde en zeldzame operatie; slechts twee keer eerder voerden de Duitse specialisten een dergelijke harttransplantatie uit.

Overleven

,,Ik was een van de weinige Nederlanders bij wie het hart op de rechter in plaats van linker kant zat.” Na een uitgebreid onderzoek – de pompfunctie bedroeg nog maar 15 procent ten opzichte van een gezond hart – werd Dijkstra op een wachtlijst geplaatst. Het was een derhalve noodzakelijke kwestie: ,,Mijn enige kans om te oveleven,was een nieuw linker donorhart en het omzetten van de kransslagader.”

Een risicovolle operatie die op dat moment het best door de chirurgen van het universiteitsziekenhuis in Hannover werd uitgevoerd. Dijkstra herinnert zich alles nog goed: ,,Ik werd met een vliegtuig van Leeuwarden naar Hannover gebracht. De operatie duurde in totaal zo’n tien uur.”

Toen hij ontwaakte voelde Dijkstra zich als herboren. ,,De wereld zag er ineens anders uit. Nog steeds. Ik fiets weer veel en doe allerlei vrijwilligerswerk. Ik ben dankbaar voor elke dag.”

Ben jij al donor?

Riemer Dijkstra geeft voorlichting namens de Nederlandse Transplantatie Stichting en vertelt op scholen en sportverenigingen over het belang van donorregistratie. Afgelopen zaterdag was hij bij ‘zijn’ voetbalclub Blauw Wit ’34, waar hij de derby tegen Zwaluwen aangreep om mensen op te roepen zich als donor te laten registreren. Bovendien speelden de vrouwen van Blauw Wit ’34 in een speciaal tenue met op de voorkant de tekst ‘Ben jij al donor?’

Dijkstra: ,,Er zijn veel te weinig donoren, waardoor mensen lang op de wachtlijsten moeten staan en soms sterven voor dat een orgaan beschikbaar komt.” Hij kan het weten. ,,Met een donorhart kun je iemand een nieuw leven geven.”

Dit verhaal van Radboud Droog is eerder gepubliceerd in Huis aan Huis

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht