Zorg

Volwassene met ADHD. Vitaminepilletje maakt lekker rustig.

Volwassenen met ADHD kunnen baat hebben bij het slikken van vitaminesupplementen. Het maakt ze rustiger en minder impulsief. 

 vitaminepil

Waarom vitamines slikken?

ADHD wordt gekenmerkt door symptomen zoals gebrek aan aandacht, concentratieproblemen en impulsiviteit. Onderzoekers vonden dat volwassenen met ADHD die gedurende acht weken vitaminesupplementen slikten, veel minder last hadden van deze symptomen. In het onderzoek kregen 80 volwassenen met ADHD supplementen zoals vitamine D, foliumzuur, Vitamine B12, magnesium, ijzer, calcium, zink of een placebo.

Verbetering bij volwassenen met ADHD

Na acht weken hadden de proefpersonen die de vitaminen en mineralen namen een grotere verbetering in het concentratievermogen en vermindering van de hyperactiviteit dan de proefpersonen die de placebo namen.

Vitaminen nuttig

Psychologen zeggen dat de vitaminen en mineralen iets minder effectief zijn dan gewone medicatie, maar dat de supplementen zeker nuttig kunnen zijn voor patiënten die zoeken naar alternatieve behandelingen.

“Onze studie levert voorlopig bewijs dat deze supplementen effectief zijn in de behandeling van ADHD-symptomen bij volwassenen”, zegt onderzoeker Julia Rucklidge. “Dit zou wel degelijk een optie kunnen zijn voor mensen met ADHD die de medicatie niet tolereren of niet reageren op de reguliere behandelingen.”

Er zal meer en vooral grootschaliger onderzoek moeten worden uitgevoerd, voordat de supplementen daadwerkelijk als alternatieve behandeling kunnen worden aangeboden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht