Zorg

Waag het niet om grappen over mijn gewicht te maken – Column Marielle de Vries

Jaren geleden brak tijdens een lunch mijn kies af. Een van mijn disgenoten maakte vervolgens de zogenaamd grappige opmerking: ‘Ben je in ieder geval weer wat gewicht kwijt.’ Woest was ik. Waag het niet om over mijn gewicht grappen te maken.

marielle nw 

Niemand mocht dat. Grappen maken over mijn gewicht. Ikzelf wel. Een ding heb ik zeker en dat is zelfspot. Regelmatig maak ik een opmerking over mijn logge lijf. Soms heb ik het over mijn goddelijke lichaam. Dat is overigens geen grap. Dat meen ik echt. Dat ik toch nog steeds kilo’s kwijt probeer te raken is ook meer om het voorkomen van gezondheidsproblemen dan dat ik ontevreden ben over mezelf.

Negatieve bijklank

Toch is er wel wat in mijn hoofd veranderd als het gaat om mijn taalgebruik met betrekking tot woorden die in het verleden een negatieve nadruk legden om de omschrijving van mijn lichaam. Ik chat regelmatig met mijn lieve, forse en prachtige vriendin via Facebook. En op een of andere manier hebben we er een gewoonte van gemaakt om de woorden dik en vet op een andere manier te gebruiken. We hebben het over dikke lol, dikke doei of vet grappig. Ik geniet ervan. De woorden, die ik jarenlang haatte, hebben geen negatieve bijklank meer. Maar een ding verandert echter niet… Ik blijf de enige die dikke grappen mag maken over mijn logge lijf.

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht