Zorg

Ouders vaak onwetend bij een ongeluk. Ehbo-cursus nodig

Je kunt als kind beter geen knikker inslikken of van de trap afvallen. Dikke kans dat je moeder geen flauw idee heeft van wat ze moet doen. Uit onderzoek blijkt dat het gros van de ouders nooit een EHBO-cursus heeft gevolgd. Laat staan één speciaal voor kinderen.

Eerste hulp, branden, brandplek, verbranden, kind, huishouden, veiligheid, ehbo, blaren, brandblaren

Het was de laatste dag voor de zomervakantie en de juf van Evi Brooijmans (toen net 4), legde ijsblokjes op tafel. Moeder Lonneke stond erbij en keek ernaar toen Evi een blokje in haar mond stopte en vervolgens bijna stikte. ,,Ze liep rood aan, maakte gorgelende geluiden en stak haar armen omhoog. In een reflex heb ik haar voorover gebogen en tussen haar schouderbladen geslagen.”

 Cursus EHBO

Instinctief juist, maar voor Lonneke wel dé aanleiding om direct een cursus EHBO bij kinderen te volgen. Daarmee is ze een zeldzaamheid, weten ze na onderzoek bij iedereenehbo.nl. Bijna 90 procent van de ouders volgde nooit een EHBO-cursus bij kinderen en 78 procent zelfs nooit een gewone cursus – of hooguit lang geleden. Met als gevolg dat ouders vaak geen idee hebben wat ze moeten doen als hun kind een ongeluk krijgt.

 140.000 kinderen op Eerste hulp

Jaarlijks belanden er 140.000 kinderen na een ongeval in of rond het huis op de eerste hulp. ,,En elke 2 weken overlijdt een kind,” voegt ic-kinderarts Fieke Slee aan dit cijfer toe. Volgens de kinderarts zijn de meeste ongelukken te voorkomen. ,,Mensen weten niet wat gevaarlijk is. Niemand zal een peuter een zuurtje geven, maar vaak wel een druif of cherrytomaatje.” Juist die zijn omdat ze rond en zacht zijn nét zo gevaarlijk. ,,Snij ze in kwarten. Pas als een kind 4 of 5 is kan het goed kauwen.”

 Onwetendheid volwassenen

Uit onwetendheid maken ouders letsel ook wel eens erger, weet Marianne van Gend, docent verpleegkunde en EHBO. ,,Op de eerste hulp kregen we een kind dat zijn handjes op de kookplaat had verbrand. Zijn moeder ‘koelde’ het met tandpasta. Uiteindelijk werden de wondjes veel ernstiger.”

Letsel

Van Gend en Slee hameren erop dat iedere ouder een EHBO-cursus voor kinderen moet volgen. Bovenal omdat kinderen géén kleine volwassenen zijn. Vaak is kinderletsel anders en soms heftiger van aard, stelt Slee. Zo vallen kinderen sneller op hun hoofd en lopen ze makkelijker ernstige brandwonden op door hun dunnere huid. Vaak moeten ze ook anders worden behandeld. ,,Bij een reanimatie van een volwassene concentreer je je op hartmassage,” zegt verpleegkundige Van Gend ,,Terwijl het bij een kind meestal nodig is na verstikking. Probeer dan niets uit de luchtpijp te pulken, maar begin met lucht inblazen.”

 Wat te doen als je kind valt?

Zo zijn er vele tips. Een heel belangrijke is volgens Van Gend dat je een kind na een val nóóit moet oppakken. ,,Kijk eerst wat het mankeert en als het niet kan bewegen, laat het dan vooral liggen en bel een ambulance.”

Ze vervolgt dat ouders door de cursus EHBO bij kinderen vooral ook leren om te vertrouwen op hun eigen instinct. ,,Als je kind hard valt, hou het dan de uren erna goed in de gaten. En wanneer jíj het niet vertrouwt, schakel dan professionele hulp in. Jij ziet als ouder in een fractie meer aan je kind dan tien artsen bij elkaar.”

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht