Zorg

Kinderen te dik door slaap-tekort. Stofwisseling verstoord door slaapgebrek

Kinderen kunnen overwicht ontwikkelen doordat ze te weinig slapen. Dat zegt neuroloog Hans Hamburger van het WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis.

 Stofwisseling verstoord

slaap

Foto: LC/ Siep van Lingen

“Als je structureel te weinig slaapt, raakt de stofwisseling verstoord,” zegt Hamburger. “De afgifte van insuline werkt niet goed, en de maag en het vetweefsel produceren stofjes die hongerig maken. Kinderen die ’s avonds lang gamen en dus te kort slapen, kunnen in hun lagereschooltijd dikker worden. De kans is groot dat ze dat nooit meer kwijtraken.”

Strijd tegen obesitas

Het is volgens Hamburger een onderbelicht aspect in de strijd tegen obesitas, waar vooral wordt ingezet op gezonder eten en meer bewegen. Uit een enquête van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO), waar Hamburger voorzitter van is, bleek eerder dat Nederlandse kinderen ‘net krapjes aan’ genoeg slaaptijd krijgen. Tot 12 jaar hebben ze 11 tot 12 uur per nacht nodig. Daarna, tot 25 jaar, 9 tot 10 uur.

Onhandelbaar

“Als kinderen te weinig slaap krijgen, worden ze onhandelbaar. Het zou zomaar kunnen dat ze de diagnose adhd krijgen en Ritalin krijgen voorgeschreven. Maar dat medicijn heeft weer als mogelijke bijwerking dat je ’s nachts niet goed slaapt. Zo belandt een kind in een vicieuze cirkel.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht