Zorg

Nog vaak droge mond na bestraling

Ondanks nieuwe bestralingstechnieken kampen patiënten met kanker in mond of hals nog steeds vaak met een droge mond na bestraling.
Foto: NDC Mediagroep/Dvhn

Foto: NDC Mediagroep/Dvhn

Dit concludeert Ivo Beetz in zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Oudere patiënten krijgen het vaakst klachten. De bevindingen bieden aanknopingspunten om patiënten met een hoger risico te selecteren die mogelijk voordeel kunnen hebben bij nieuwe bestralingstechnieken, bijvoorbeeld bestraling met protonen.

Speekselklieren meebestraald

Bij bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied worden de speekselklieren meebestraald, waardoor die klieren minder speeksel gaan aanmaken. Een verminderde speekselproductie klinkt onschuldig, maar heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Niet alleen verandert de smaak, ook kunnen er slik-en spraakproblemen ontstaan.

Beetz ging na welke grote en kleinere speekselklieren verantwoordelijk zijn voor het optreden van de klachten. Ook onderzocht hij in hoeverre huidige bestralingstechnieken (zoals IMRT) erin slagen om de klachten te verminderen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht