Zorg

Medicatiefout bij 15 procent nierpatiënten

Zo’n 15 procent van de nierpatiënten krijgt nog steeds dezelfde medicijnen als voor hun nierfalen, terwijl de pillen anders werken door de verminderde nierfunctie.

Een automatisch seintje aan de apotheker en vermelding in het elektronisch patiëntendossier kunnen dat voorkomen. Dat stelt Hanneke Joosten op basis van een proef in Zwolle.
bijnier, adrenaline

Afbeelding: nvacp.nl

Alarmeringsmethode

Joosten testte een automatische alarmeringsmethode onder inwoners van Zwolle in de periode 2009-2010. In die periode werd bij ruim 25.000 Zwolse inwoners de nierfunctie getest. Van die groep bleken 1369 mensen een verminderde nierfunctie te hebben. De apotheker kreeg hierover automatisch een seintje en ging vervolgens na of er medicatieaanpassingen noodzakelijk waren in het licht van de verminderde nierfunctie.

Verschillende medicijnen

In 15 procent van de gevallen was dat het geval, vooral bij ouderen die veel verschillende medicijnen gebruikten. Zowel huisartsen als medische specialisten gaven aan dat ze zich door dit project meer bewust zijn geworden van de verhoogde kans op medicatieproblemen bij nierfalen.
Hanneke Joosten (1980) verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Interne Geneeskunde (Nefrologie en Ouderengeneeskunde) van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Isala Klinieken Zwolle (Diabetes Kenniscentrum).

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht