Zorg

Sneker Henk Nieuwenhuis doet oproep voor levende nierdonor

De 66-jarige geboren Leeuwarder Henk Nieuwenhuis uit Sneek ging niet over een nacht ijs met de oproep in het kerkblad PS van de Protestantse Gemeente Sneek of iemand hem een nier wil schenken.

 

Nierdonor

Foto: Sneeker Nieuwsblad

,,Ik liep er al een hele poos mee rond”, zegt de alleenstaande Nieuwenhuis, die lijdt aan cystenieren. Door de erfelijke aandoening functioneren zijn nieren nog voor 13 procent. Elk moment kan de kritieke grens van 10 procent bereikt worden en moet hij aan de nierdialyse. Dat betekent drie dagdelen per week naar het nierdialysecentrum in Leeuwarden. ,,Morgen moet ik weer naar de nierspecialist (nefroloog). Altijd spannend want de boodschap kan zijn dat de nierfunctie weer verder afgenomen is en daarmee de dialyse dichterbij komt. En dialyseren is niet zomaar wat. Het is als het lopen van een halve marathon. Het is uitputtend.”

 Traject voor transplantatie

Nieuwenhuis zit inmiddels in een traject dat hem voorbereid op dialyse en een mogelijke transplantatie. Voor een transplantatie is hij reeds goedgekeurd na onderzoek in het UMCG in Groningen. De beste oplossing is een nierdonatie van een levende, weet Nieuwenhuis. ,,Maar hoe kom je daaraan?” Een broer of zuster die hem die nier kan schenken heeft hij niet. Hij erfde de ziekte van moeders kant. ,,Mijn moeder moest al op jonge leeftijd dialyseren. Uiteindelijk kreeg ze een donornier, maar overleed ze enkele maanden daarna aan een andere kwaal.”

Cystenieren

Ook een oom en zijn oma hadden cystenieren. Van zijn twee kinderen heeft de zoon de ziekte. ,,Ik weet al sinds mijn 22ste dat ik de ziekte heb. Ik moest het maar eens laten checken omdat de ziekte veel in de familie voorkomt. De diagnose is toen met een echo gesteld in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Eens per jaar had ik controle, maar de laatste jaren is dat vier keer geworden en in het MCL.” De begeleidingsdagen die het hospitaal hem bieden, zijn heftig en confronterend, vindt Nieuwenhuis. ,,Maar ik heb geen keus.”

Nierdialyse

Nieuwenhuis, die 43 jaar bij de Albert Heijn werkte in Leeuwarden en Sneek, voelt zich nu nog redelijk fit. ,,Ik word ouder, maar ik kan nog tuinieren en omdat ik niet meer werk heb ik daar alle dagen tijd voor. Echter als de nierfunctie verder daalt tot 10 procent dan betekent dat nierdialyse. Dat is een uitputting en enorme belasting. De beste optie is een donornier van een levende. Dat geeft de meeste kans van slagen. Als er in Nederland een donorsysteem was zoals in België, waar je automatisch donor wordt zolang je niet aangeeft dat je dat niet wilt zijn, zou het leuren om een nier waarschijnlijk ook niet nodig zijn. De wachtlijsten zijn nu enorm. Daar komen nierpatiënten overigens pas op zodra ze dialyseren.”

 Vragen om een nier

Het vragen van een nier van een onbekende is ook niet zomaar wat. ,,Dat besef ik heel goed. Het is geen alledaagse vraag. In oktober tikte ik al een brief om de vraag voor te leggen aan neven en nichten. Begin dit jaar heb ik de brief naar hen gestuurd. Van de tien familieleden reageerden er zes, maar niemand die zei: ik schenk je een nier. Dat snap ik ook wel. Zo simpel ligt het niet. Eigenlijk vraag ik om aandacht en wil ik mensen er op wijzen of ze er ooit wel aan hebben gedacht wat een nier voor een mens kan betekenen.”

Oproep in kerkblad

De oproep in het kerkblad zou nog niet geplaatst zijn geweest als dominee Nieboer niet een laatste duwtje had gegeven. ,,Ik had dat echt nodig.” Het artikel leidde niet tot een reactie van de kerkleden en het opstaan van een barmhartige Samaritaan. ,,Tot op heden heeft niemand gereageerd”, zegt Nieuwenhuis. Of hij daarover teleurgesteld is? ,,Ach, het is een rare vraag, dat besef ik. Ik hikte er ook tegenaan om de oproep te doen. Ik verwacht ook echt niet dat je zo gemakkelijk met een oproep aan een nier kunt komen, maar met de oproep wil ik het wel bespreekbaar maken.”

Altruïstische donoren

Opvallend is dat door alle donordiscussies in Nederland het aantal mensen dat vrijwillig een nier afstaat, de zogenaamde altruïstische donoren steeg van 7 in 2007 naar 41 in 2012. Martijn de Wijk uit Emmen (61) is zo iemand. ,,Ik voel me eigenlijk beter dan voor ik de operatie in ging”, is zijn ervaring. ,,Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat ik echt het gevoel heb dat ik iets goeds heb gedaan. Dat geeft toch wel een enorme kick. Maar het komt ook doordat ik nu veel bewuster met mijn gezondheid omga. Doordat je zo onderzocht wordt en in aanraking komt met de ziekenhuiswereld.” Hij was naar eigen zeggen vier weken na de operatie weer de oude en na zes weken was hij weer aan het werk.

Hij slaat zichzelf niet op de borst over de bijzondere donatie, maar doodzieke mensen mogen zijn verhaal gebruiken om nierdonoren over de streep te halen. Nieuwenhuis maakt er dankbaar gebruik van. De meeste levende donoren zijn per slot van rekening familieleden, partners of vrienden van de patiënt. Dat kringetje rond Nieuwenhuis is klein. ,,Ik had geen andere keuze om deze oproep te doen aan de kerkleden.”

 Reageren

Lezers die willen reageren op dit verhaal kunnen bij Nieuwenhuis terecht, zijn mailadres: hjnieuwenhuis@hotmail.com.

Dit verhaal van Cees Walinga is gepubliceerd in Sneekernieuwsblad

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht