Voeding

We eten minder vlees door schandalen

Vleeseten wordt steeds minder populair. Afgelopen jaar aten we gemiddeld 2,3 procent minder vlees. Vooral varkensvlees boet enorm in aan populariteit. ‘Op barbecues zie je bijna geen hompen vlees meer.’

 

eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

 

Aan de lange reeks noodkreten over de kwaliteit van het vlees in ons land kan weer  een nieuwe worden toegevoegd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt in een rapport dat de veiligheid van het vlees in Nederland ‘niet is gewaarborgd’.

Ziek van vlees

Onderzoekers troffen ‘talrijke hygiënische tekortkomingen’ aan bij vleesbedrijven. Fraude met vlees, zo stelde de onderzoeksraad, is een ‘onderschat risico met potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid’. Naar schatting worden per jaar 200.000 mensen in Nederland ziek van vlees dat ze hebben gegeten. Zo’n 38 mensen overlijden er jaarlijks aan.

 Consumptie vlees daalt

Al die waarschuwingen blijven niet zonder gevolgen. De consumptie van vlees daalde afgelopen jaar met liefst 2,3 procent, berekende GfK. Om het concreet te maken::het gaat om een daling van de vleesberg met 9,1 miljoen kilo. Steeds meer mensen gaan door het leven als ‘flexitariër’::ze eten wel vlees, maar slaan een paar keer per week over.

 Vleesschandalen

En dat heeft alles te maken met de vleesschandalen, constateert Floris van Graad van de Vegetariërsbond. ,,Consumenten hebben een groeiend wantrouwen in de productie van ons voedsel.” Dat wantrouwen ziet ook trendwatcher Lieke Lamb. ,,Als je ziet dat ham voor de helft uit water bestaat, dan krab je je nog wel eens achter de oren voor je zoiets in je boodschappenmandje gooit.”

Minder varkensvlees

Vooral varkensvlees is minder in trek, signaleert het GfK. Varken is na kip de meest gegeten vleessoort, maar vorig jaar daalde het aantal gegeten kilo’s met liefst 7,6 procent. Een mogelijke verklaring voor de populariteit van kip is dat deze vleessoort goedkoop is en gemakkelijk klaar te maken, stelt Marian Lemsom van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

 Dagje vlees overslaan

Vooral jongere Nederlanders slaan steeds vaker een dagje vlees over. ,,De daling zit vooral bij mensen tot 35 jaar,” zegt culinair expert Anneke Ammerlaan. ,,Zij weten ook steeds beter hoe ze gerechten kunnen maken zonder vlees. Jongere mensen zijn heel bewust bezig met hun gezondheid en het milieu. In de winkels zie je ook meer aanbod: kant-en-klaarsalades, maar ook alternatieven voor vlees.”

 Meer groente en fruit

Het is ook gewoon hip om meer groenten en fruit te eten, stelt Lieke Lamb, en dus minder vlees. Kooktips van groentegoeroe Ottolenghi zijn in sommige kringen belangrijker dan die van het Voedingsbureau. ,,Op een barbecue zie je bijna geen grote hompen vlees meer,” signaleert Lamb. Was vlees voorheen nog iets wat je zoveel mogelijk at – een idee afkomstig uit de tijd dat elke dag vlees eten nog een luxe was – nu zien we dat elke dag vlees helemaal niet zo goed voor je is, zegt de trendwatcher. ,,En het is duur, dus is het logisch dat we naar andere voeding uitkijken. En als we dan een keer vlees kopen, dan willen we weten waar het vandaan komt. Het liefst bij de boer om de hoek.”

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht