Voeding

Vlees is niet altijd veilig. Hoeveel risico loop je?

Het stukje vlees bij de slager of de supermarkt is niet altijd veilig, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid onlangs in het onderzoek Risico’s in de Vleesketen. Vijf vragen aan voorzitter Tjibbe Joustra.

Vlees

Hoeveel risico loop ik als ik vlees eet?

,,We weten niet precies hoeveel mensen daar ziek van worden. Er zijn onvoldoende waarborgen voor de voedselveiligheid, maar niet alle vlees is onveilig. Als consument heb je te weinig houvast. Je weet niet precies waar het vlees vandaan komt. De vleesindustrie moet een product leveren dat de consument zonder aarzelen kan kopen, bereiden en opeten.”

De slager mocht afgelopen jaren zijn eigen vlees keuren. Dat werkt niet?

,,De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is minder toezicht gaan houden omdat het budget van die dienst was teruggebracht. Het motto was: de sector moet eigen verantwoordelijkheid nemen. We zien dat er vooral veel papieren controlesystemen zijn gekomen. Maar we moeten weer gewoon kijken op de werkvloer hoe er wordt gewerkt. De ouderwetse vakbekwame keurmeester moet terugkeren. Die vakbekwaamheid hebben we zien teruglopen. Voor een keuring heb je een dierenarts nodig.”

 U stelt dat afvalvlees wordt omgekat voor menselijke consumptie. Wat betekent dat?

,,Dat is bijvoorbeeld vlees dat op de grond heeft gelegen en niet meer geschikt is voor consumptie door de mens. Dat moet worden weggegooid, maar als je dat afspoelt en zo omkat voor consumptie, heeft het weer een grote waarde. Dat is fraude.”

 Paardenvlees wordt ook weer genoemd. Wat is er nu weer mis mee?

,,De voedselveiligheid van paardenvlees, vooral van geïmporteerd paardenvlees is onvoldoende gewaarborgd. We zagen paarden in Amerika die niet mochten worden geslacht. Die gaan naar een buurland en dat paardenvlees komt met een of ander duister certificaat toch in Nederland.”

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht