Zorg

Vrouw krijgt nieuwe schedel van plastic. Kunstschedel redde haar leven

Voor het eerst is bij een patiënte de complete schedel vervangen. De 22-jarige vrouw, die anders zou overlijden, heeft nu een schedel van kunststof, gemaakt met een 3D-printer. Een wereldprimeur, uitgevoerd in ons eigen land.

kunstschedel, schedel

 

 

De vrouw heeft een aangeboren hersenafwijking, waarbij haar schedelbot steeds dikker werd. Daardoor kwamen haar hersenen steeds meer onder druk te staan. ,,De ziekte uit zich in het begin met zware hoofdpijnen,” zegt hersenchirurg Bon Verweij van het UMC Utrecht. ,,Uiteindelijk verdween langzaam haar gezichtsvermogen en kreeg zij coördinatiestoornissen. Het was een kwestie van tijd voordat andere cruciale hersenfuncties in het gedrang zouden komen en zij zou overlijden.”

Vervangen van schedel

Hoewel er wereldwijd ‘slechts’ tientallen patiënten zijn met een soortgelijke aandoening, bedacht de hersenchirurg een creatieve oplossing. Al jaren had hij ervaring opgedaan met het vervangen van delen van schedels. Bijvoorbeeld voor mensen die een ongeval hebben gehad met hoofdletsel waarbij de hersenen beginnen te zwellen.

 3D-printen van schedel

Dus waarom zou hij niet een complete schedel kunnen vervangen, beredeneerde Verweij? ,,We werken al lang samen met een Australisch bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printen op het gebied van medische toepassingen. Aan de collega’s daar heb ik mijn oplossing voorgelegd. Zij reageerden meteen enthousiast.”

Cement

Voorheen werden delen van de schedel vervangen door met de hand gemaakte implantaten van een soort cement. Daarna konden patiënten kiezen voor het terugplaatsen van hun eigen schedeldeel of een vast implantaat. Verweij: ,,De pasvorm van de implantaten was verre van ideaal.” Nu kunnen schedeldelen met een 3D-printer exact op maat worden gemaakt, op basis van een driedimensionale CT-scan.

 Complicaties

De hersenchirurg legde eerst zijn oplossing voor aan de patiënte en haar ouders. ,,Ik heb een lijstje met alle complicaties genoemd. Uiteindelijk besloten ze het toch te doen, want er was eigenlijk geen alternatief. Ze had niet veel tijd meer.”

Operatie van 23 uur

Bijgestaan door kaakchirurg Marvick Muradin, begon Verweij aan de operatie. Die duurde 23 spannende uren. In vogelvlucht zaagde Verweij eerst de schedel weg vanaf het punt boven haar ogen tot en met haar achterhoofd. Daarna heeft hij de kunststofschedel in twee delen als een kap over haar hersenen geplaatst. Beide delen zijn daarna aan elkaar geschroefd. ,,Het is altijd spannend als je zoiets voor het eerst doet,” blikt Verweij terug. ,,Gelukkig zijn er geen complicaties ontstaan. En gelukkig werd ze wakker na de operatie.”

 Gezichtsvermogen terug

Verweij opereerde de vrouw al op 19 november vorig jaar. Hij durft er nu pas mee naar buiten te komen, omdat het nu, 4 maanden later, goed gaat met zijn patiënte. Ze heeft haar gezichtsvermogen weer terug. Volgens Verweij is het nauwelijks te zien dat ze ooit geopereerd is.

 Normaal functioneren

,,Ze is heel positief. Ik ook. Door haar afwijking zou haar schedelbasis nog kunnen verdikken, maar daar zijn geen signalen van. Ze kan weer goed zien, ze werkt weer, ze functioneert weer normaal. Zelfs een klap op haar hoofd kan ze zoals andere mensen verdragen. Haar nieuwe schedel gaat levenslang mee.”

 

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht