Zorg

Een veilige keuze – Column Tine van Knijff

Zoveel scholen, zoveel keuze. Maar wat is de beste school voor een hoogbegaafde jongen met pdd-nos en verbale dyspraxie? Onze zoon Tesse van vier is slim, maar heeft dus ook een vorm van autisme en een taal-/spraakstoornis.

Tesse achter de iPad, kijkend naar filmpjes op de app van Zappelin. Foto: Tine van Knijff

Tesse achter de iPad, kijkend naar filmpjes op de app van Zappelin. Foto: Tine van Knijff

Wachtlijsten

Tesse gaat nu naar medisch orthopedagogische dagbehandeling (mod) De Bernebrêge in Dokkum. Daar mag hij naartoe tot december dit jaar. Dat lijkt nog een eeuwigheid, helemaal voor een mama die van krant naar krant, van week naar week leeft. Maar onze ouderbegeleider op het mod waarschuwde dat we vast om ons heen moeten kijken; sommige scholen hebben wachtlijsten.

In allerijl vroegen Odello en ik een gesprek aan met de juffen van de interne kleuterklas waar Tesse op het mod twee dagen naartoe gaat. Deze kleuterklas is onderdeel van speciaal onderwijs en zit bij het mod in. Ook zij bevestigden dat de keuze voor een school niet pas in december kan worden gemaakt. Maar we hebben nog wel even tijd.

In zijn schulp

Tesse ontwikkelt zich goed, is slim en leergierig. Maar aan alle Tesse zijn vorderingen in de mod-groep en in de kleuterklas kleeft één voorwaarde: veiligheid. Als Tesse zich niet veilig voelt, presteert hij niet. Kruipt hij in zijn schulp, praat hij niet. In een klas met 25, 30 kinderen op een gewone school zal Tesse zich niet veilig voelen, daar zijn we het allemaal over eens.

Wij vinden onze vierjarige geweldig en kunnen –net als andere ouders- soms niet ophouden te benadrukken wat hij allemaal al kan. Wij verstaan Tesse eigenlijk altijd. En realiseren ons niet altijd dat het voor andere mensen soms nog behoorlijk onverstaanbaar is, de zinnen die Tesse vormt. Intensieve logopedie zal nog jaren deel uitmaken van zijn leven en het onze.

Op de iPad

En zijn autisme. Het ging de afgelopen weken heel goed. Zo goed, dat we het eigenlijk een beetje vergaten. Maar op het mod merken zijn juffen dat hij gauw moe is en thuis ondervinden we hetzelfde. Hij begint weer te zoemen, dat akelige geluid dat doordringt tot binnenin je hersenpan en je hoofdpijn bezorgt die evenredig toeneemt met je bezorgdheid. Tesse zijn hoofd zit vol. Hij rent rondjes door de kamer en slaat met zijn hand tegen zijn oor. Hij reageert niet als we hem iets vragen, kijkt het liefst filmpjes op de tv of de iPad.

De Tesse van de afgelopen weken, dat was écht onze Tesse dachten we. Maar dit is ook onze Tesse. ‘Wat gebeurt er allemaal in je hoofd, Tesse?’ ‘Heel, heel veel, mama.’ Dit jongetje van vier heeft nog krap aan negen maanden op het mod te gaan, om prikkels te leren verwerken, om met dat volle hoofd om te leren gaan.

Speciaal onderwijs

En dan. Tesse heeft, zoals altijd als wij als ouders ergens over tobben, heel goed in de gaten wat er aan de hand is. We denken dat we er in zijn bijzijn niet over praten, maar Tesse heeft een extra zintuig voor die dingen. Hij noemt drie namen van jongens in zijn klas die naar een andere school zijn gegaan, een school voor speciaal onderwijs in onze woonplaats. ‘Ik wil daar ook naartoe’.

We zeggen Tesse natuurlijk niets toe, maar ik heb zo’n idee dat de keuze voor een geschikte school bepaald zal worden op het moment dat Tesse er binnenloopt en zegt: ‘hier wil ik naartoe’. De school waar Tesse zich veilig voelt, daar schrijven wij hem in. Het leek allemaal even heel ingewikkeld. Maar Tesse zelf maakt het ons makkelijk. Aan ons de taak om het voor hem zo makkelijk mogelijk te maken. Lang leve de iPad!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht