Zorg

De hooikoorts is vroeg dit jaar. Hoe kan dat?

Lekker, zo vroeg in het jaar dat mooie weer, maar er zijn mensen die er minder blij mee zijn. Hooikoortspatiënten krijgen ruim een maand eerder dan anders klachten.

Hooikoorts

Veel berkenpollen in de lucht

Vooral berkenpollen zijn nu veel in de lucht, meldt de Allergieradar. Het Leids Universitair Medisch Centrum en de Natuurkalender meten met behulp van zogeheten pollenplanners het aantal pollen in de lucht. Op de website kunnen patiënten hun klachten bijhouden en zien waar ze mogelijk allergisch voor zijn.

De berk is niet de eerste boom die dit jaar in bloei staat. In december al begon de els eerder dan gewoonlijk te bloeien, wat ook tot snotneuzen en rode ogen leidde. “We verwachten dat alle planten en bomen ruim een maand voorliggen op het gemiddelde van de laatste tien jaar,” zegt Arnold van Vliet van de Natuurkalender.

 Medicijnen tegen hooikoorts

Tegen hooikoorts bestaan medicijnen, maar het is volgens Van Vliet vooral belangrijk te weten wáár je allergisch voor bent. “Dit kun je te weten komen door bloedtests of door een pollenteller in de gaten te houden. Als je klachten hebt, kun je zien welke pollen op dat moment in de lucht zijn.”

Sneller van klachten af

Een kleine geruststelling voor de hooikoortspatiënten is er wel: als het langer warm blijft, zullen de bomen en planten sneller uitgebloeid zijn en verminderen de klachten. “Als het ineens heel warm wordt, zorgt dat voor enorm veel klachten. Nu wordt het redelijk uitgestrekt over het seizoen.”

 Nachtvorst helpt tegen hooikoorts

Ook nachtvorst zou helpen tegen de klachten. “Als de katjes aan de bomen bevriezen, worden er minder pollen geproduceerd. Maar de vorst lijkt voorlopig ver weg te zijn.”

De pollenplanner is te vinden op de site van LUMC  en www.allergieradar.nl.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht