Zorg

Meer kinderen geboren met downsyndroom ondanks echo

Downsyndroom komt steeds vaker voor. Jaarlijks worden zo’n tweehonderd zwangerschappen met een kind met downsyndroom beëindigd sinds de landelijke invoering van de echo en bloedtest zo’n vijf jaar geleden. Toch stijgt het aantal kinderen met downsyndroom licht doordat er steeds meer oudere moeders zijn.

Downsyndroom, kinderen, echo

Steeds meer kinderen met downsyndroom

Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting Downsyndroom uit Meppel. Volgens deze stichting geven hulpverleners zwangere vrouwen veel te weinig informatie over wat het betekent om een kind met downsyndroom te hebben. Uit angst de ouders te beïnvloeden, zeggen veel hulpverleners er zo weinig mogelijk over. “Daardoor weten ouders niet goed waarop ze hun keuze moeten baseren”, zegt onderzoeker Gert de Graaf.

 Meer kinderen met downsyndroom ondanks echo

In het jaar 2007 is de mogelijkheid voor een prenatale screening op downsyndroom landelijk ingevoerd. In de jaren daarvoor werden de echo en bloedprik al in veel ziekenhuizen gedaan. Het is een aanvulling op de vruchtwaterpunctie die al sinds eind jaren ’70 bij oudere vrouwen wordt aangeboden. Zo’n 43.000 vrouwen laten jaarlijks zo’n prenatale screening uitvoeren, en dat is ongeveer een kwart van de zwangere vrouwen.

Verhoogde kans of kind met downsyndroom

Bij 3,7 procent daarvan wordt een verhoogde kans op downsyndroom vastgesteld. Als bij vervolgonderzoek daadwerkelijk Down wordt aangetoond, laat van die vrouwen 90 procent de zwangerschap afbreken.

275 kinderen per jaar met downsyndroom

Toch worden ieder jaar ruim 275 kinderen met downsyndroom geboren in Nederland. “Dat is anders dan in sommige andere landen waar bijna een halvering van het aantal kinderen met down was na invoering van de prenatale screening”, zegt De Graaf. “Er zijn ook veel vrouwen die bewust niet voor screening kiezen. Veel zwangeren hebben gevoelsmatig moeite met abortus op een eigenlijk gewenst kind. Voor oudere moeders kan het bovendien de laatste kans zijn om nog een kind te krijgen.”

Misvatting

Volgens De Graaf bestaat nogal eens de indruk bij het publiek en bij beleidsmakers dat het aantal kinderen met downsyndroom fors daalt. “Dat is jammer omdat vanwege die misvatting ook bezuinigd dreigt te worden op de begeleiding en behandeling voor mensen met downsyndroom.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht