Well-being

Relatie: dader gezocht

De twee mensen tegenover mij kijken elkaar hopeloos aan. De relatie gaat niet meer. Zij zegt dat het aan hem ligt. Hij zegt dat het aan haar ligt. Het is duidelijk, we zijn beland in de fase van: zoek de dader. Want die is er, daar is een ieder vastbesloten in. De dader is de ander.

Gezondheid & Co week 14

Zij zegt: Als hij anders zou doen, als hij zou luisteren naar mij, dan hoefde ik niet zo te schreeuwen tegen hem. Hij zegt: Als zij niet zo zou schreeuwen, dan hoefde ik mezelf niet terug te trekken. Zij is een gevaarlijke vrouw voor mij.

Zij negeert wat hij zegt en geeft nogmaals aan dat het echt niet aan haar ligt, maar aan hem.

Bereikt worden

Deze cirkel draait maar door en door. Beiden willen hetzelfde, bereikt worden, maar beiden durven niet, omdat ze zich emotioneel onveilig voelen. De copingstijlen zijn anders; het effect is hetzelfde. Ze bereiken elkaar niet.

We hebben meerdere strategieën hierin: betrokkenheid vermijden, emoties vermijden of bang te zijn;en door te vechten voor erkenning en respons. Beide zijn ingegeven door een niet volledige hechting in een vroeg stadium van het leven. Het is nooit zeker of je er helemaal mag zijn, of je er echt bijhoort. Altijd het gevoel: wanneer de liefde weer over zal zijn.

Verbinding

Verlangen naar emotionele verbondenheid vraagt iets van jezelf. De verbinding die vroeg in het leven niet gemaakt is, is erg kwetsbaar. Je verbonden voelen met jezelf is daarin erg belangrijk, want als die er niet is, wiebelt alles altijd een beetje in het leven.

De emotionele verbondenheid is een kwetsbaar geheel. Als je je in je relatie wilt verbinden, betekent het dat je bij verbreking van de verbinding, onmiddellijk actie onderneemt om het te herstellen. Dat je je niet terugtrekt in jezelf of je afkeert.

Emotionele band

Het gaat altijd om de kwaliteit van de emotionele band die je vroeger had met je ouders en het vervolg daarop: de emotionele band die je hebt met je partner. Dat een ieder er moeite voor moet doen om deze te behouden en te beschermen. Dat je je verbindt met de ander en de ander dan aanspreekt als hij of zij de emotionele band schaadt. Dat je samen zorgt voor de derde in de relatie. Namelijk: de emotionele band tussen jullie beiden.

Er zijn er drie in een relatie: jij, ik en de emotionele band. Ze vergen alle drie onderhoud. Dus onderhoud het!

Volgende week meer over de derde in een relatie.

Joke Land is psycholoog. Ze schreef deze blogs voor Gezondheidenco

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht