Voeding

Schijf van vijf. 2 ons groente en twee stuks fruit per dag blijkt niet genoeg

Dacht je goed te doen met je dagelijkse stronkje broccoli op bord? Helaas. Uit Brits onderzoek blijkt dat de Nederlandse norm van 2 ons groente en twee stuks fruit veel te weinig is. ‘Groente bij het ontbijt, waarom niet?’

Jumbo lanceert nieuw supermarktconcept

Groente, groente, groente en wat fruit. Dat moet de dagelijkse mantra in alle Nederlandse huishoudens worden als het aan onderzoekers van de University College van Londen ligt. Wat blijkt? Mensen die dagelijks minimaal vijf porties groente (375 gram) en twee stuks fruit (300 gram) eten, hebben 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen eten. De Nederlandse aanbeveling van 2 ons groente en twee stuks fruit haalt het daar niet bij.

Groot onderzoek

Het Britse onderzoek is opmerkelijk omdat aan deze uitgebreide studie een doorsnee van de bevolking 8 jaar lang meedeed. Een groot onderzoek dus, waar volgens Nederlandse experts absoluut veel waarde aan moet worden gehecht.

Net als in Groot-Brittannië gaan ook in Nederland nu stemmen op om de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit op te schroeven. Nu is dat voor volwassenen 200 gram groenten en 2 stuks fruit.

Aanbevolen hoeveelheid

In Australië, waar de Britse onderzoekers naar verwijzen, gaat het om 375 gram groenten en 300 gram fruit per dag. ,,Ja, dat is een stuk hoger dan onze aanbevolen hoeveelheid,” geeft Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum toe. ,,De Gezondheidsraad is bezig met het opstellen van een nieuwe richtlijn Goede Voeding en die neemt dit onderzoek absoluut mee. Als er nog meer studies zijn die dit grote wetenschappelijke onderzoek ondersteunen, dan kan ik me voorstellen dat de richtlijnen zullen veranderen. En dat wij die informatie ook doorvertalen in de Schijf van Vijf.”

supermarkt, groente, fruit, gezond

Verkoop kookgroenten gedaald

Alhoewel Nederlanders volgens het Voedingscentrum in de afgelopen jaren steeds meer groenten zijn gaan eten is de verkoop van gezondere kookgroenten zoals bloemkool of spruiten juist gedaald. En dat is geen goede ontwikkeling. ,,Het is vooral belangrijk om verse groenten te eten. Daarna pas salades. Verse producten beschermen ons lichaam nog meer tegen ziekten,” stelt onderzoekster Oyinlola Oyebode van UCL.

Zorgen

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit is verheugd over de nieuwe resultaten, maar ziet ook meteen de uitdaging. ,,De grote vraag is nu hoe we de Nederlanders aan de groente en fruit kunnen krijgen. Want dat is tot nu toe nog niet gelukt.”

En dat baart Lon Claassen, directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker, zorgen. ,,We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap. Vaak zien we pas in dat we ons eetpatroon veranderen als het te laat is en iemand al kanker heeft.”

Boodschap overbrengen

Claassen vindt dat de overheid harder moet schreeuwen dat Nederlanders meer groenten en fruit op hun bord moeten leggen. ,,Laat het alsjeblieft ook bij de zorgprofessionals doordringen wat eten voor je kan doen. Want de boodschap overbrengen bij de gewone mensen lukt al nauwelijks.”

Prijs verlagen

Claassen heeft een punt. Slechts 5 procent van de Nederlanders krijgt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Hoogleraar Ellen Kampman puzzelt er ook op. ,,Ik denk dat de prijs verlagen kan helpen. Consumenten zijn gevoelig als het hen in de portemonnee raakt, weten we uit onderzoek van de Vrije Universiteit.”

groente, fruit, supermarkt, gezond

 Heel veel groente

Of het aanpassen van de Schijf van Vijf zinnig is, is maar de vraag, denkt Kampman. ,,Als je ziet dat Nederland nauwelijks aan de huidige richtlijn komt, dan lijkt me een hogere standaard nog minder motiverend.” Maar als het toch gebeurt, dan wordt de boodschap niet anders. ,,Ik kan het niet leuker maken dan het is: heel veel verschillende groenten eten is gewoon gezonder. Dus doen!”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht