Beweging

Ruim kwart van profvoetballers depressief. Voetballers met alcoholprobleem.

Meer dan een kwart van de nog actieve profvoetballers zegt depressief of angstig te zijn (geweest). Bij de gestopte spelers is dat zelfs bijna 40 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPro.

 vitesse vs PSV

Zwarte kant

,,Anders dan veel mensen denken, heeft het bestaan van een profvoetballer ook zijn zwarte kanten,” zegt Vincent Gouttebarge, die het onderzoek uitvoerde. De 38-jarige Fransman speelde voorheen bij onder meer FC:Volendam, maar is nu medisch wetenschapper bij FIFPro. Hij interviewde 180 nog actieve profvoetballers uit Nederland, Schotland, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. En 120 voormalige spelers uit die landen.

Drankprobleem

Alcoholgebruik is een groot probleem in de voetbalwereld. 19 procent zegt daar moeite mee te hebben. Bij gestopte voetballers heeft 32 procent een alcoholprobleem. ,,Zodra spelers stoppen met profvoetbal verliezen ze hun gestructureerde leven met trainers en ploeggenoten. Daarna kost het hen moeite om te aarden in de ‘gewone’ samenleving,” aldus Gouttebarge, die ook onderzoek wil doen in Spaans- en Franstalige landen.

Volgens de Fransman moeten mentale problemen bespreekbaar worden in de voetbalwereld, die hij omschrijft als ‘een machocultuur’.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht