Zorg

Minister deelt meer jodiumpillen uit. Waarom? En wie krijgen ze?

Zorgminister Schippers denkt erover in een groter gebied rond kerncentrales jodiumpillen te verstrekken, eventueel via huis-aan-huisdistributie. Doel van de jodiumpillen is de gezondheidsschade onder de bevolking sterk te beperken bij een nucleaire ramp, zoals die eerder plaatsvond in Tsjernobyl en Fukushima.

jodium, jodiumpillen

Foto: Omroep Zeeland

Waarom jodiumpillen uitdelen?

De minister vindt het belangrijk de verspreiding op voorhand goed te regelen. ,,Uit overleggen met vertegenwoordigers van veiligheidsregio’s en evaluaties van eerdere incidenten heb ik begrepen dat getwijfeld wordt over de mogelijkheden na de melding van een incident op een goede manier voor de distributie te zorgen,” aldus Schippers.

Waarom jodiumpillen slikken?

Bij een kernramp komt er radioactief jodium vrij, dat wordt opgeslagen in de schildklier. Hierdoor neemt de kans op kanker en andere aandoeningen exponentieel toe. Door de schildklier te verzadigen met jodium uit pillen, zal dit orgaan geen radioactief jodium opnemen.

Momenteel heeft het ministerie van VWS al ongeveer vijf miljoen pillen op voorraad liggen die in principe 10 jaar houdbaar zijn. Er zijn al tabletten verspreid onder huishoudens in elf gemeenten rond de kerncentrales van Borssele en Doel. Deze pillen zijn nog ongeveer 7 jaar goed.

Veilig

De overheid hanteert nu voor de verspreiding van jodiumpillen bij Borssele een zone van 10 kilometer, voor het Belgische Doel geldt een afstand tot 20 kilometer en bij de Duitse centrale Emsland ligt de zonegrens op 25 kilometer. Het ministerie van Economische Zaken wil de maatregelen bij nucleaire incidenten gelijktrekken met België en Duitsland. Een van de opties waarover nu wordt gesproken, is grotere zones waarbinnen jodiumpillen worden verstrekt.

Hoe gebruik je jodiumpillen?

Jodiumtabletten zijn, bij de juiste dosis, veilig in te nemen. Het beste is de pillen te breken en op te lossen in een glas met lauw water. Baby’s kunnen het jodium toegediend krijgen via een zuigfles.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht