Zorg

Ziekenhuizen maken fouten. Soms verwisseling van patiënten of verkeerde operatie

Chirurgen zetten in Nederlandse ziekenhuizen nog te vaak het mes in het verkeerde lichaamsdeel of opereren zelfs de verkeerde patiënt. Dit gebeurt tientallen keren per jaar, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen. Gebrek aan controle is de belangrijkste oorzaak.

 

operatie

Foto: NDC Mediagroep

Het komt ook nog steeds voor dat foto’s van patiënten worden verwisseld. Dat melden ziekenhuisverzekeraar MediRisk en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Verwisselingen

De meeste verwisselingen vinden plaats op de spoedeisende hulp en in de operatiekamer, zegt Marjoleine van der Zwan, directeur van MediRisk. Een greep uit de verwisselingen van de afgelopen jaren: een kijkoperatie in de verkeerde enkel, een gewrichtsprothese in de verkeerde knie, een liesbreukoperatie aan de verkeerde kant en het hele gebit getrokken in plaats van alleen de tanden en kiezen in de bovenkaak.

 Aantal verwisselingen per jaar

De voorzorgsmaatregelen hebben de afgelopen jaren wel voor een daling van het aantal verwisselingen gezorgd, blijkt uit cijfers van MediRisk, verzekeraar van twee derde van alle ziekenhuizen. Van 2004 tot en met 2008 kwamen er jaarlijks gemiddeld 29 claims binnen na verwisselingen. Van 2009 tot en met 2013 lag dat gemiddelde op 21 per jaar. ,,We zijn al op de goede weg, maar het zijn nog steeds 21 claims te veel,” zegt Van der Zwan. ,,Dat zouden we graag naar 0 willen terugbrengen.”

Tuchtrechter

De Inspectie voor de Gezondheidszorg treedt sinds 1 april vorig jaar harder op door verantwoordelijke artsen voor de medische tuchtrechter te slepen. In de periode april tot en met december 2013 zijn er zeventien verwisselingen bij de inspectie gemeld, die inmiddels vier tuchtzaken aan het voorbereiden is. Overige meldingen zijn nog in onderzoek of afgesloten.

 Hoe kan het dat er fouten gemaakt worden?

De meeste verwisselingen vinden plaats doordat artsen geen goede controles uitvoeren. De meest belangrijke en verplichte maatregel is de zogenoemde time-out. Daarbij moeten vlak voor de operatie gegevens over de patiënt extra worden gecontroleerd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de identiteit van de patiënt, het soort ingreep en waar deze moet plaatsvinden.

MediRisk onderzoekt op dit moment in de ziekenhuizen hoe en of de controles moeten worden aangescherpt. Van der Zwan: ,,Iedereen beseft dat elke fout er een te veel is. Zulke fouten hebben niet alleen een enorme impact op de patiënt, maar ook op de medisch specialist.”

Overigens staat Nederland in de top 3 van Europa als het gaat om veilige zorg. ,,Maar het blijft mensenwerk in een sector die enorm complex is,” weet Van der Zwan.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht