Zorg

Mince Alors: Oh nee, weer zo’n clichéfilm over dikke mensen – Column Marielle de Vries

Ik was ziek. Ik had het zwaar te pakken. Ik kon niks anders doen dan op de bank hangen en achteloos wat te zappen met mijn hoofd vol watten, zere keel en mijn flinke buikgriep. Ik bleef hangen bij de betaalzender HBO. Er hobbelden wat dikkerdjes door het beeld en het eerste wat ik dacht was ‘oh nee, weer zo’n clichéfilm over dikke mensen’.

marielle nw

Toch bleef ik hangen bij Mince Alors, een film die op internet de meest uiteenlopende kritieken krijgt. Volgens sommige criticasters zijn de geschetste situaties niet geloofwaardig. Onzin. Ze zijn uitvergroot. Clichématig? Misschien. Maar de opmerkingen die de hoofdpersonages naar hun hoofd krijgen gegooid, zijn voor de meeste vrouwen met overgewicht heel herkenbaar. Ook al beweren de critici dat het niet zo is.

Gewichtsverlies

Drie verschillende vrouwen ontmoeten elkaar in een vakantieoord dat gespecialiseerd is in gewichtsverlies. Emilie is superslank, maar denkt dat ze dik is. Dan heb je nog de mooie volle Sophie die de kuur van haar man cadeau heeft gekregen, zodat hij met zijn minnares kan gaan vozen. En dan is er nog Nina. De vrouw met morbide obesitas. Het stereotype beeld van een dikke vrouw. Samen gaan zij de strijd aan tegen de kilo’s en steunen ze elkaar in hun liefdesperikelen.

mince alors

Dom

Ik genoot van begin tot eind van de film. De herkenbare situaties, de relativering en de humor. Meestal worden dikke vrouwen in films neergezet als dom. Nina was ondanks haar morbide obesitas en haar onzekerheid over haar uiterlijk, een sterke vrouw met zelfspot. Mince Alors geeft de toeschouwer een vermakelijk kijkje in de keuken van de vooroordelen tegen dikke mensen. Een feel good movie die de moeite van het kijken waard is.

 

 

 

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht