Zorg

Toename aantal teken. ‘Doe broekspijp in je sok tegen tekenbeet.’

De teek is een blijvertje in Nederland. Vrijwilligers vingen in 2013 een recordaantal van 16.500 teken, 64 procent meer dan het gemiddelde van de jaren daarvoor. De Wageningse bioloog Arnold van Vliet van Tekenradar.nl weet hoe je een beet het beste kunt voorkomen: stop in de natuur of bij het tuinieren je broek in je sokken.

teek, teken, tekenbeet,

Waardoor opeens zo’n toename van het aantal teken?

,,Dat weten we nog niet. Een toename van het aantal gastheren kan een rol spelen. Teken hebben kleine knaagdieren en reeën nodig om zich voort te planten. We hebben tegenwoordig heel veel reeën in Nederland. En muizen overleven makkelijker in warme winters. Ook de opwarming van de aarde kan invloed hebben op het aantal teken.”

Kunnen we het bos nu maar beter mijden?

,,Volmondig nee. Je moet jezelf gewoon goed controleren op tekenbeten na een bezoek aan het groen. Dat vergeten veel mensen. En teken vallen niet uit bomen, dat is een hardnekkig misverstand. Ze zitten in het gras, in bramenstruiken of varens. Het is slim een lange broek aan te trekken en die in je sokken te stoppen. Dan kan de teek minder makkelijk op je huid kruipen.”

Hoe groot is de kans dat een teek je besmet met de ziekte van Lyme?

,,Ongeveer 20 procent van de teken draagt de bacterie die de ziekte verspreidt bij zich. Bij 2 procent van de mensen met een tekenbeet ontstaat de ziekte van Lyme. Als je de teek snel genoeg weghaalt, met een tekentang, een pincet of desnoods met je nagels, kun je de kans dat je ziek wordt aanzienlijk verkleinen. Het duurt namelijk even voor het beestje zich goed heeft vastgezet en de bacterie zich naar de gastheer heeft verplaatst.”

Controleer jezelf op teken na bezoek aan het groen.

lyme

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht