Zorg

Thuisgebruik GHB levensgevaarlijk. Risico’s van GHB

Partydrug GHB wordt steeds vaker thuis gebruikt. Hierdoor is de kans op een (fatale) overdosis groter. Mainline gaat met steun van Fonds Psychische Gezondheid onderzoek doen naar thuisgebruik, met als resultaat een tool die overdosering kan helpen voorkomen.

GHB

Foto: Leeuwarder Courant

Wat is GHB?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de ‘partydrug’ GHB (gamma-hydroxyboterzuur) vooral thuis gebruikt. Meestal begint het met vrienden op huisfeesten en afterparty’s, maar van de problematische gebruikers gebruikt zeventig procent GHB in huiselijke setting, als er niemand in de buurt is. Het effect van deze drug is vergelijkbaar met de roes van alcohol, maar het is moeilijk te doseren. “Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose,” zegt onderzoeker Sanne van Gaalen van Mainline.

Onderzoek voorkómen overdosis

Binnenkort start Mainline, samen met CVO (Centrum voor Verslavings Onderzoek) en met steun van Fonds Psychische Gezondheid en de Europese Unie een onderzoek in Nederland en België. Doel is om ‘achter de voordeur’ met thuisgebruikers in contact te komen. “De gemiddelde GHB-gebruiker is rond de 29 jaar.

In de problemen door GHB

Onder gebruikers heerst een lakse houding tegenover het verliezen van het bewustzijn. Dit wordt een ‘G-slaapje’ genoemd. Het gaat echter om herhaaldelijke overdosering met soms een coma als gevolg. GHB kan braken of onderdrukking van de ademhaling veroorzaken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit heel slecht aflopen,” zegt Van Gaalen.

Overleden door GHB

In 2012 werden dertien overlijdensgevallen door GHB-gebruik geregistreerd. Waarschijnlijk ligt dit aantal hoger, omdat de lichaamseigen stof GHB snel door het lichaam wordt afgebroken en er nog niet consequent op GHB wordt geregistreerd. De lange-termijnrisico’s van herhaaldelijk bewusteloos raken door GHB-gebruik zijn nog niet bekend, maar artsen vermoeden dat geheugenverlies en hersenschade reële risico’s zijn. Het resultaat van het onderzoek van Mainline is  een overdosispreventie tool waarmee gebruikers kunnen voorkómen dat ze door GHB hun bewustzijn verliezen.

Aantal frequente gebruikers neemt behoorlijk toe

GHB is relatief goedkoop en ‘eenvoudig’ thuis te maken. Het aantal frequente gebruikers neemt behoorlijk toe. In 2012 steeg dit cijfer met dertien procent. Het aantal actuele gebruikers is naar schatting 22.000. Maar doordat GHB-gebruik vaak achter gesloten deuren plaatsvindt, ligt het werkelijke aantal hoger. GHB is sterk verslavend en het lukt de meeste gebruikers niet om van hun verslaving af te komen. Cold turkey (in één keer) afkicken is levensgevaarlijk. Zo’n tweederde van de mensen valt na behandeling terug in gebruik.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht