Well-being

Relatie: zorgen voor de derde in een relatie

Wie is het allerbelangrijkste in de relatie? Dat is de derde! Het drietal dat de relatie vormt, bestaat uit jij, de ander en de emotionele band. De derde is het belangrijkste. Want die vormt ten diepste de verbinding tussen jou en de ander.

L1000847

We zijn ons vaak niet zo bewust dat er een derde is in de relatie. Totdat er iets gebeurt en deze op de proef wordt gesteld. De emotionele band wordt beschadigd omdat een van de twee iets doet wat een directe impact op de band heeft.

Kinderlijke behoeften

Soms blijkt de emotionele band alleen te bestaan uit behoeften van vroeger. Het blijkt meer een vervanging voor iets te zijn, dan een werkelijke verbinding met de ander. De verbinding is gebaseerd op kinderlijke behoeften die niet verwezenlijkt zijn in de jeugd van de partner.

Mensen die zich niet volledig hebben kunnen hechten in hun vroege jeugd, hechten zich gemakkelijk aan een ander die dat toestaat. De hechting lijkt heel erg op liefde en wordt daar dan ook mee verward. Na een tijd begint de verbinding te knellen, omdat het geen liefde is. Er komen verwachtingen, er komt veel afhankelijkheid. In een meer intense variant hebben we het hier over een symbiose.

Copingsmechanismen

Doordat liefde er anders uitziet en anders voelt, dan een vervanging voor een gemist gevoel, een gemiste basis, komen er aanvaringen in de relatie. Er ontstaan copingsmechanismen. Vermijden, aanvallen, de clown uithangen, hulpeloosheid. Deze mechanismen brengen een relatie nog verder in het slop.

De emotionele band verdraagt geen copingsmechanismen; die wordt door dit secundaire gedrag eerder aangetast. Het is paradoxaal: door het mechanisme kun je wel bij elkaar blijven, maar wordt de emotionele band uitgehold en van een steeds minder wordende kwaliteit.

Aandacht

Hoe zorg je goed voor de derde in een relatie? Dat is door er aandacht voor te hebben. Door regelmatig de derde in je relatie onder de loep te nemen. Hoe is het eigenlijk vandaag met de emotionele band?

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht