Beweging

Vaker hersenletsel door sport. Paardrijden, wielrennen en voetbal gevaarlijkste sporten

Hersenschade door sport blijkt een veel groter probleem dan gedacht. Afgelopen jaar liepen 3200 mensen hersenschade op tijdens het sporten.

Bescherming, Fietshelm, fietshelmen, sportblessure, valpartij

Jaarlijks overlijden zelfs zes mensen door hoofdletsel. De gevaarlijkste sporten blijken paardrijden (21 procent), wielrennen en voetbal (16 procent). Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de stichting VeiligheidNL.

Gevolgen van hersenletsel

De gevolgen zijn ernstig: kinderen die letsel oplopen, kampen veel vaker met depressie en sociale problemen. De schade wordt lang niet altijd meteen herkend, en een ander probleem: bij gevaarlijke sporten als wielrennen draagt nog steeds lang niet iedereen een helm.

Hoeveel mensen raken gewond aan het hoofd?

In totaal raken jaarlijks 76.000 mensen gewond aan het hoofd, van wie er 14.000 op de spoedeisende hulp belanden met hoofdletsel. In meer dan drieduizend gevallen gaat het om hersenletsel, van een hersenschudding tot zware kneuzing.

Dragen van helm verplichten?

Volgens VeiligheidNL zijn de cijfers aanleiding om opnieuw te pleiten voor het dragen van een helm, bijvoorbeeld bij paardrijden en wielrennen. Een bijkomend probleem is dat hersenletsel tijdens het sporten vaak niet meteen wordt herkend door ouders, trainers of toeschouwers. En hoe langer het duurt voor een gewonde behandeld wordt, hoe ernstiger de gevolgen zijn, zegt Riekie van Nies van de Hersenstichting. ,,Na een hersenschudding houden mensen soms jaren lang last van geluiden en licht.
Bij een hersenkneuzing kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn.’’ Om die reden is er een app waarmee supporters, ouders van sportende kinderen en coaches de situatie snel kunnen inschatten. Van Nies: ,,Het is zinvol om snel te controleren wat er aan de hand is. Als iemand bijvoorbeeld buiten bewustzijn is geweest, kan iemand een inwendige bloeding hebben. Dan is het goed om een scan te laten maken.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht