Zorg

Vrijheid met een vriend op vier poten – Column autisme Tine van Knijff

Tesse had een goede vriendin: Amara. Onze trouwe Hollandse herder is helaas kortgeleden overleden. Ze was al een tijd ziek. Anderhalve week voor haar overlijden hadden we een tweede hondje aangeschaft: Nikos. Een nieuwe vriend voor Tesse.

 

Nikos en Tesse spelen samen met blokken in de tuin. Foto: Tine van Knijff

Nikos en Tesse spelen samen met blokken in de tuin. Foto: Tine van Knijff

Tesse reageerde anders op het overlijden van Amara dan wij hadden verwacht. Kinderen met autisme denken anders. Daar houden we niet altijd even goed rekening mee. Zijn reactie was in eerste instantie vrij koel: ‘Amara is dood. Maar we hebben Nikos nog.’

Een week later: ‘Waar is Amara? Ik mis Amara zo.’ Het duurde even voordat hij besefte dat Amara echt niet meer terugkomt. Maar we hebben Nikos nog. Een nieuwe vriend en, zoals het nu lijkt, net zo trouw.

Knuffel

Er zijn honden die speciaal getraind worden om het maatje van een kind met autisme te worden. Die hebben wij niet. Maar de belangrijke eigenschappen die deze getrainde honden hebben, zoals zich makkelijk laten aaien en knuffelen, had Amara wel en heeft Nikos ook.

Tesse heeft dat nodig, dat geknuffel. Soms knuffelt hij andere kinderen, die daarop verschrikt achteruit deinzen. Ze verwachten het niet. Zijn broertje Semme knuffelt hij wel eens té stevig. Tesse snapt soms niet goed wat sociaal wenselijk is: een onbekende vlieg je niet om de hals, kinderen uit je klas vinden het vervelend als je op een halve centimeter van hun lijf staat en heel hard ‘hoi!’ roept.

Los van alles

Nikos niet. Die rollebolt met Tesse over de bank alsof ze beiden nooit anders gewend zijn geweest. Tesse gaat vier dagen naar het mod, lange dagen waarin hem eigenlijk wordt geleerd dat wat zijn instinct hem aangeeft, niet wenselijk is in onze maatschappij. Want dat is het eigenlijk hè: autisme is geen ziekte, het is anders en dus doen we er moeilijk over. We hebben het liefst dat iedereen over hetzelfde paadje wandelt, dat niemand uit de toon valt.

Tesse rent over dat pad, stopt om aan een bloemetje te ruiken, stampt in de regenplassen. Samen met Nikos. Even los van alles dat wij van hem vragen.

Die met je lacht en met je grient

Pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient… Juist, die. Nikos gaat mee in de overweldigende vrolijkheid die soms van Tesse uitgaat; samen gek doen. Nikos ligt stijf tegen Tesse aan op de bank als Tesse, moe van zich een dag lang aan ons aanpassen, op de bank voor de tv hangt.

Nikos is een vriend zoals een mensenvriend nooit zou kunnen zijn. Lekker gek, zonder de terughoudendheid die wij onze kinderen vanaf hun geboorte meegeven: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg…

Plassen op de deurmat

Tesse en Nikos lijken elkaar feilloos te begrijpen en leren van elkaar. Alleen dat plassen op de deurmat, dat is iets dat Tesse gelukkig niet overneemt. Nu dat Nikos nog zien af te leren. Houden we niet van in onze maatschappij, natte deurmatten.

Weblog

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook.  Eens in de twee weken vertel ik over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht