Zorg

Mensen met aneurysma’s in familie gebaat bij screening

Regelmatige screening van patiënten met aneurysma’s in de familie loont. Bij een eerste screening bleek ruim 10 procent ook een zwakke plek in de hersenslagader te hebben. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het LUMC en het UMCU.

 

Aneurysma

Afbeelding: UMCG

Mensen die twee of meer eerstegraads familieleden hebben die getroffen zijn door een aneurysma in de hersenen, zijn gebaat bij regelmatige screening omdat zij zelf ook meer kans lopen op een gescheurde hersenslagader.

Onderzoek aneurysma

Onderzoekers van het UMCU en het LUMC volgden gedurende 20 jaar een groep risicopatiënten. Ruim 450 mensen deden mee aan de eerste screening, 11 procent van hen bleek toen een aneurysma te hebben. Alle deelnemers werd gevraagd om de 5 jaar terug te komen. Bij de volgende screeningen schommelde het aantal ontdekte aneurysma’s rond de 5 procent.

Tijdbom

“Aneurysma’s in de hersenen komen vooral bij mensen tussen de 40 en 60 jaar voor, met een piek rond de 50 jaar”, licht laatste auteur dr. Marieke Wermer, neuroloog in het LUMC toe. De meeste mensen merken er niets van, maar als het aneurysma scheurt, overlijdt ongeveer de helft. “Men spreekt dan ook wel van een ‘tijdbom’, hoewel het aneurysma lang niet altijd scheurt. Na een jaar is dat bij ongeveer 1,5 procent het geval, na 5 jaar bij 3,5 procent.

 Hoe groot is kans dat aneurysma scheurt

Hoe groot de kans is dat het aneurysma scheurt hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van het aneurysma en de leeftijd en bloeddruk van de patiënt. “Om te berekenen hoe groot de kans is op scheuring hebben we een nieuwe score ontwikkeld, waarover we eerder dit jaar een ander artikel in Lancet Neurology publiceerden.”

 Team van specialisten

“We zien in het LUMC veel patiënten met een aneurysma”, vertelt Wermer. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals coiling, waarbij het aneurysma met spiraaltjes wordt opgevuld. Soms is niets doen en het aneurysma blijven monitoren met scans beter, omdat een behandeling zelf ook risico’s met zich meebrengt. Een goede afweging is dan ook belangrijk. “Een heel team van specialisten bespreekt de patiënt in een multidisciplinair overleg. In samenspraak met de patiënt bekijken we welke behandeling het beste is”, aldus Wermer.

 Wat is een Aneurysma

Een aneurysma, een verwijding van een bloedvat, kan overal in het vaatstelsel optreden. Een aneurysma in de hersenslagader komt, na het aneurysma in de aorta (buikslagader), het meeste voor, bij ongeveer 3 procent van de bevolking. Ongeveer 10 procent van hen heeft de familiaire vorm. Scheuring van een hersenaneurysma leidt tot een bloeding rond de hersenen. In tegenstelling tot een hersenbloeding ín de hersenen, die vrijwel altijd oudere mensen treft, kan een hersenbloeding als gevolg van een gescheurd aneurysma al bij twintigers en dertigers optreden.

Het artikel over het screenen van familieleden van mensen met een aneurysma is gepubliceerd in Lancet Neurolog

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht