Zorg

Voetschimmel. Hoe krijg je het en hoe kom je er weer af?

Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels, die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.

voetschimmel, zwemmerseczeem

Wat is voetschimmel?

De populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem of in het Engels “athletes foot”. Dit suggereert dat zwemmen de oorzaak is, maar hoewel zwemmen een risicofactor is voor het oplopen van voetschimmel, zijn er ook andere situaties die de kans op infectie vergroten.

Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van, van de volwassenen zelfs 20%, terwijl bij personen met een verhoogde infectiekans het percentage nog hoger ligt. Behalve aan de voeten kunnen schimmels ook op andere plaatsen de huid infecteren. Vaak ontstaan dan afwijkingen die bekend staan als ringworm, zich uitbreidende rode schilferende plekken die in het midden vanzelf weer genezen waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Ringworm komt veel minder vaak voor dan voetschimmel.

Wat is de oorzaak van voetschimmel?

De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Besmetting vindt vaak plaats:

 • in zwembaden en gemeenschappelijke douches;
 • bij zweetvoeten in slecht ventilerende sportschoenen;
 • als de zuurgraad van de huid wordt verstoord doordat de voeten te vaak worden gewassen met zeep
 • de zeep waarmee de voeten worden gewassen niet goed wordt weggespoeld.

In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen voetschimmelinfecties veel voor. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen schimmelgroei. Het maakt duidelijk waarom in ons klimaat voetschimmel zich vooral manifesteert in de zomer. In de tropen komen voetschimmelinfecties meer voor bij schoenendragers dan bij mensen die op blote voeten lopen.

De populaire benaming “zwemmerseczeem” voor voetschimmel laat zich gemakkelijk verklaren: door het zwemmen en douchen wordt de huid vochtig en daardoor meer vatbaar voor infectie. In druk bezochte douche- en kleedruimten zullen sporen in het algemeen ruimschoots aanwezig zijn, omdat er altijd wel mensen met een voetschimmel zullen rondlopen. Gebruikers van deze ruimten lopen dus grotere kans op het oplopen van een voetschimmel. Mogelijk kan men door het dragen van badslippers een infectie met voetschimmel voorkomen. Ook goed afdrogen van de voeten en vooral van de ruimten tussen de tenen is een belangrijke maatregel ter voorkoming van een infectie.

Contact met schimmels is echter niet geheel te vermijden. Lang niet altijd is het duidelijk waar iemand de infectie heeft opgelopen. Men moet ervan uitgaan dat sporen van dermatofyten in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig zijn, waardoor infectie ook buiten bovengenoemde plaatsen mogelijk is. Omdat men in westerse landen, door verbeterde wasmachines en wasmiddelen, op steeds lagere temperaturen is gaan wassen, kunnen schimmelsporen ook makkelijker in kleding de wasbeurt overleven.

Verschijnselen van voetschimmel

Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten, die al of niet in combinatie voorkomen.

 • Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is “tenenkaas”, vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn.
 • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
 • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
 • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels.

Bij een heftige acute schimmelinfectie van de voeten kunnen een enkele keer reactieve niet besmettelijke blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmel aanwezig. Het is belangrijk om te weten dat de beschreven huidafwijkingen niet altijd door een schimmel worden veroorzaakt. Dergelijke huidafwijkingen worden in ongeveer de helft van het aantal gevallen veroorzaakt door andere aandoeningen. Om zekerheid te krijgen moeten huidschilfers onder de microscoop worden bekeken of moet op schimmels worden gekweekt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer de arts zekerheid wil hebben of er sprake is van voetschimmel of van een andere huidaandoening, kan hij schilfers van de huid of nagels afnemen en deze na bewerking onder de microscoop onderzoeken. Men kan op deze manier tijdens het spreekuur in een betrekkelijk kort tijdsbestek de aanwezigheid van schimmels aantonen. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van schimmels uit de huidschilfers. Dit onderzoek duurt 6 weken.

Wat kun je doen aan voetschimmel?

 • Na het baden moeten de voeten geheel en vooral tussen de tenen goed worden afgedroogd.
 • Sokken dienen goed vocht-opnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie. Sokken dienen regelmatig te worden gewassen, maar hoeven niet te worden uitgekookt.
 • Bij transpirerende voeten een drogende poeder gebruiken.
 • Lederen schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetische materialen waarin de voeten meer zweten.
 • Schoenen worden zo mogelijk per dag verwisseld om ze de gelegenheid te geven te drogen.
 • Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen.
 • Niet op blote voeten lopen maar badslippers dragen.Geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen en ze niet goed te reinigen zijn.

Wat kan de apotheker voor je doen?

In de apotheek zijn antischimmelmiddelen verkrijgbaar waarmee je je voeten kunt behandelen.

 • Terbinafine crème doodt de schimmels. Het moet eenmaal per dag op en rondom de plekken worden aangebracht. Het hoeft niet te worden doorgebruikt nadat de verschijnselen zijn verdwenen. In totaal hoeft het vaak slechts een week te worden gebruikt. Het is echter niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar of voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
 • Clotrimazol, econazol, miconazol en sulconazol remmen de groei van de schimmel, maar ze maken de schimmel niet dood. Pas als het bovenste laagje van de huid helemaal vernieuwd is, is de schimmel echt weg. Daarom moet je het middel gebruiken tot minstens een week nadat de verschijnselen zijn verdwenen. Dat betekent dat je het in totaal wel drie à vier weken moet blijven gebruiken. Clotrimazol en miconazol mogen zonder bezwaar worden gebruikt bij zwangerschap en borstvoeding.
 • Er zijn crèmes, sprays en zalven. De zalf is bedoeld voor de droge huid, de crème voor een normale tot vochtige huid. Sprays worden aangeraden als er blaasjes zijn waar vocht uitkomt. Je brengt het middel aan op en ruim rondom de plekken.
 • Het is verstandig niet alleen je voeten te behandelen, maar ook aandacht te besteden aan je sokken en schoenen. De schimmel kan je vandaar uit opnieuw besmetten. De apotheek heeft een strooipoeder waarmee je je schoenen kunt behandelen. De binnenkant van je schoenen bestrooi je als je met de behandeling begint, en nog eens aan het eind van de behandeling.

 

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?

 • Als de voetschimmel na een week behandeling met terbinafine of na twee weken behandeling met een ander antischimmelmiddel in combinatie met hygiënische maatregelen nog niet minder is geworden.
 • Als u veel last heeft van de voetschimmel.
 • Als u niet alleen schilfers, blaasjes, of verweking van de huid hebt, maar ook ontstekingen waar pus uit komt.
 • Als de verschijnselen niet alleen tussen de tenen, onder de voet of aan de zijkant van de voet optreden, maar (ook) bovenop de voet.
 • Als de nagels zijn aangetast door de schimmel.
 • Als u tegelijk met de voetschimmel ook uitslag heeft op andere delen van uw lichaam.
 • Als u een open been heeft, of als u diabetes heeft.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht